Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenci imamo registriranih kar 1,1 milijona avtomobilov

Deli na:
Slovenci imamo registriranih kar 1,1 milijona avtomobilov

Foto: Arhiv Reporterja

Konec minulega leta je bilo v Sloveniji registriranih okoli 1,47 milijona vseh cestnih vozil, kar je dva odstotka več kot ob koncu 2015.

Od tega je bilo 1,425 milijona motornih in 45.000 priklopnih vozil, kar je dva oz. šest odstotkov več kot leto prej. Osebnih avtomobilov je bilo 1,097 milijona, kar je dva odstotka več.

Po podatkih iz matičnega registra vozil in listin je bilo konec leta 2016 v Sloveniji registriranih skoraj 1,097 milijona osebnih avtomobilov, kar predstavlja 77 odstotkov vseh registriranih motornih vozil, kažejo podatki republiškega statističnega urada.

V register vozil v Sloveniji je bilo lani prvič vpisanih skoraj 121.000 cestnih vozil, kar je 11 odstotkov več kot 2015. Med lani pri nas prvič registriranimi cestnimi vozili je bilo skoraj 90.000 osebnih avtomobilov oz. 11 odstotkov več kot v letu 2015.

Prvič registriranih avtobusov je bilo 28 odstotkov več, tovornjakov pa za 22 odstotkov več. Prvič registriranih traktorjev je bilo medtem pet odstotkov manj. Prvič registriranih priklopnih vozil je bilo sedem odstotkov več, medtem ko je bilo traktorskih priklopnikov 20 odstotkov manj kot 2015.


Od 121.000 lani prvič registriranih cestnih vozil je bilo okoli 87.000 oz. 72 odstotkov novih, to je takšnih, ki pred tem niso bila registrirana v tujini. Enak je bil tudi delež prvič registriranih novih osebnih avtomobilov (okoli 65.000).

Število prvič registriranih novih cestnih vozil se je lani v primerjavi z letom 2015 povečalo v manjši meri kot število prvič v Sloveniji registriranih starih in novih cestnih vozil skupaj, in sicer za devet odstotkov. Enako velja za nove osebne avtomobile; teh je bilo lani prvič registriranih sedem odstotkov več kot leta 2015.

Konec lanskega leta je 53 odstotkov registriranih osebnih avtomobilov vozilo na bencin, 46 odstotkov na dizelsko gorivo in en odstotek na utekočinjeni naftni plin. Število bencinskih vozil se je v primerjavi z letom 2015 zmanjšalo za dva odstotka, število dizelskih pa se je povečalo za šest odstotkov.

Število osebnih avtomobilov na utekočinjeni naftni plin in na stisnjeni zemeljski plin ter na kombinacije z navedenima gorivoma se je povečalo za 10 odstotkov. Število osebnih avtomobilov na hibridni pogon se je povečalo za 40 odstotkov, število tistih na električni pogon pa za 59 odstotkov.

Tri četrtine lani registriranih cestnih vozil v Sloveniji so tako predstavljali osebni avtomobili. Vsak deveti je bil lani star manj kot tri leta, vsak tretji osebni avtomobil pa je bil star 12 let ali več. Vsak četrti osebni avtomobil je bil registriran v osrednjeslovenski statistični regiji, vsak sedmi pa v ljubljanski občini, so še navedli statistiki.