požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skupščina brez Šrota

Deli na:

Mali delničarji Pivovarne Laško so po današnjem preklicu skupščine delničarjev s strani uprave in nadzornega sveta podjetja pred Kulturnim domom v Laškem izpeljali svojo skupščino, na kateri so zavrnili vse predlagane sklepe vodstva in nadzornikov laške pivovarne. Navzočega je bilo nekaj več kot 20 odstotkov kapitala.

Mali delničarji Pivovarne Laško so po današnjem preklicu skupščine delničarjev s strani uprave in nadzornega sveta podjetja pred Kulturnim domom v Laškem izpeljali svojo skupščino, na kateri so zavrnili vse predlagane sklepe vodstva in nadzornikov laške pivovarne. Navzočega je bilo nekaj več kot 20 odstotkov kapitala.

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič je pri obravnavi sklepa o pokritju lanske 4,4 milijona evrov čiste izgube menil, da je o tem sklepu težko glasovati, saj ni bilo uprave Pivovarne Laško, da bi pojasnila vzroke za izgubo. Sicer je uprava podjetja predlagala, da se ta izguba pokrije iz nerazporejenega dobička iz preteklih let, v višini 1,6 milijona evrov pa iz drugih rezerv iz dobička.

Mali delničarji niso podelili razrešnice upravi in nadzornemu svetu Pivovarne Laško, ki je lani imela za 1,6 milijona evrov bilančne izgube. Med nadzornike so kot predstavnika kapitala s štiriletnim mandatom izvolili Boštjana Marolta in Bojana Ludvika Šefa, medtem ko sta bila predlagana Janko Remic in Franc Rojnik.

Prav tako so mali delničarji nasprotovali spremembam statuta družbe. Predlagane statutarne spremembe bi sicer Pivovarni Laško omogočile, da v obdobju petih let poveča osnovni kapital družbe z izdajo novih delnic za največ polovico osnovnega kapitala podjetja, ki obstaja v času sprejema sprememb statuta. Pred izdajo novih delnic pa bi morala uprava pridobiti soglasje nadzornega sveta.

Mali delničarji niso podprli niti sklepa o pooblastilu upravi družbe za nakup lastnih delnic po ceni, ki ne bi smela biti višja od cene delnic na borzi.

Omenjeni sklep je tudi predvideval, da skupni delež tako pridobljenih delnic ne sme skupaj z drugimi lastnimi delnicami družbe preseči 10 odstotkov osnovnega kapitala. Po sklepu bi pooblastilo uprave za nakup lastnih delnic veljalo 36 mesecev od dneva sprejetja sklepa. Če bi uprava podjetja ugotovila, da za omenjeni namen pridobljenih delnic ne potrebuje več, bi jih lahko odsvojila v soglasju z nadzorniki.

Kapitalska družba (Kad) pa je od Pivovarne Laško zahtevala razširitev dnevnega reda skupščine, in sicer s predlogom o določitvi bruto višine sejnin članom nadzornega sveta. Kad je tako predlagal, da se za udeležbo na seji nadzornega sveta višina sejnine za člana nadzornega sveta določi v višini 330 evrov, za predsednika pa v višini 429 evrov. Za sodelovanje na dopisni seji se nadzornikom določi 264 evrov sejnine, predsedniku pa 434 evrov. Po predlogu Kada se nadzornikom nagrada za njihovo lanske delo ne izplača.

Ta predlog so mali delničarji sprejeli, kot tudi predlog o imenovanju posebnega revizorja KPMG iz Slovenije z namenom preverjanja vodenja posameznih poslov skupine Pivovarna Laško. Ta revizor naj bi preveril posle, ki jih je Pivovarna Laško vodila z Zdraviliščem Laško, Infond Holdingom, Premogovnikom Velenje, Centrom Naložbe in Istrabenzom.

Iz Pivovarne Laško pa so sporočili, da so skupščino preklicali, ker je njihov največji, 57-odstotni lastnik Infond holding, šele danes od varuha konkurence izvedel, da glasovalnih pravic na skupščini ne more uporabljati.