GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skriti interesi

Deli na:

Odstop generalnega direktorja Slovenskih železnic (SŽ) Matica Tasiča se po mnenju sindikatov SŽ ni zgodil zaradi domnevne nezdružljivosti direktorske funkcije s funkcijo nepoklicnega župana, ampak so v ozadju prevladali ozki interesi po celovitem obvladovanju sistema Slovenskih železnic.

Odstop generalnega direktorja Slovenskih železnic (SŽ) Matica Tasiča se po mnenju sindikatov SŽ ni zgodil zaradi domnevne nezdružljivosti direktorske funkcije s funkcijo nepoklicnega župana, ampak so v ozadju prevladali ozki interesi po celovitem obvladovanju sistema Slovenskih železnic.

Sindikati SŽ - sindikati železničarjev, železniškega prometa, železniškega transporta, vozovnih preglednikov, strojevodij, delavcev železniške dejavnosti, vzdrževalcev železniških voznih sredstev in vzdrževalcev lokomotiv Moste - bodo v prihodnje storili vse, da preprečijo razbitje sistema in neodgovorno politično vodenje, ki vodi podjetje in zaposlene v finančno brezizhoden položaj, so danes zapisali v izjavi za javnost. Dodali so, da so zaposleni že dali svoj prispevek za dobrobit SŽ in da je zdaj na potezi lastnik, torej država.

V sindikatih so prepričani, da se po Tasičevem odstopu ponovno vračajo v obdobje, ko se v ospredje postavljajo interesi posameznikov po ustvarjanju dobičkov in sklepanje poslov zasebnih družb na ločenem infrastrukturnem delu Slovenskih železnic. "V izrazito podrejen položaj pa se postavlja skrb za poslovanje podjetja in javni interes prevoza potnikov in blaga po javni železniški infrastrukturi," še navajajo.

Sindikati poudarjajo, da so v obdobju zaostrenih gospodarskih razmer in upada železniškega prometa z bivšim direktorjem sklenili dogovor, na podlagi katerega so ublažili učinke trenutnih razmer. Zaposleni ugotavljajo, da je lastnik oz. v njegovem imenu nadzorni svet, dopustil, da se je zgodil "kadrovski odstrel" generalnega direktorja, ki se ni strinjal z ozkimi interesi predsednika in posameznih članov nadzornega sveta po razbitju sistema in kasnejši, že dlje časa načrtovani, pripojitvi infrastrukturnega dela k Direkciji za železniški promet RS.

Obenem sindikat ugotavlja, da lastnik ne zagotavljajo zakonske obveznosti po kapitalski ustreznosti Slovenskih železnic, kot naročnik storitev obveznih gospodarskih služb pa že nekaj let ne poravnava dogovorjenih obveznosti do Slovenskih železnic.

Ob tem za izvajanje javnih gospodarskih služb Slovenskih železnic ne sklene večletnih pogodb, kot je stalna praksa v tujini. Še vse do danes tudi ni oblikoval enotne politike do strateškega povezovanja Slovenskih železnic, kar se kaže tudi v tem, da se pod krinko strateškega povezovanja poskuša razbiti sistem SŽ, še opozarjajo sindikati.

V sindikatih pa so ob tem tudi izpostavili, da se je kljub razpravam o nujnosti vlaganj v posodobitev železniške infrastrukture z drugim letošnjim rebalansom proračuna zmanjšal obseg sredstev za investicijska vlaganja v železniško infrastrukturo za 32 milijonov evrov.

Kot je znano, je Tasič 7. julija nadzornemu svetu podal nepreklicno odstopno izjavo s položaja generalnega direktorja družbe. Nadzorni svet je njegovo odstopno izjavo sprejel in za prvega moža podjetja začasno imenoval člana nadzornega sveta Aleša Tavčarja. Ta bo funkcijo opravljal do imenovanja novega direktorja.

Novi generalni direktor bo imenovan na podlagi razpisa, ki ga je v petek objavil nadzorni svet. Kandidati lahko svoje ponudbe posredujejo do vključno 21. julija.