benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škofi ob 25-letnici Slovenije: Usodo težko pridobljene države državljani nosimo v svojih rokah

Deli na:
Škofi ob 25-letnici Slovenije: Usodo težko pridobljene države državljani nosimo v svojih rokah

Foto: Bobo

Slovenski škofi obhajajo srebrni jubilej države Slovenije z veselo hvaležnostjo in hkrati z zaskrbljenostjo. Ob tem pozivajo k zdravemu ponosu, dostojanstvenemu domoljubju, zaupanju in krščanskemu optimizmu ter visoki državljanski zavesti nas vseh, hkrati pa tudi k večji državniški odgovornosti za skupno dobro.

"Vse verne državljane vabimo k dejavni zavzetosti in k molitvi za domovino ter k delu za skupno dobro," so v pastirskem pismu ob 25-letnici slovenske države zapisali škofi vseh šestih slovenskih škofij.

Kot so dodali, smo si pred četrt stoletja pridobili neodvisno državo po zaslugi vseh, ki so se skozi stoletja zanjo borili in umirali, vseh svetniških osebnosti, ki so zanjo delale in molile, vseh mučencev in drugih žrtev treh totalitarizmov na slovenskih tleh, vseh kulturnih in drugih javnih delavcev iz prejšnjih stoletij ter vseh pogumnih mož in žena, ki so osamosvojitev neposredno pripravili in izpeljali.

"S svojo državo smo Slovenci uresničili tisočletne sanje našega naroda. Zato nase upravičeno lahko gledamo kot na zmagovalce zgodovine," so prepričani škofi. Petindvajsetletnica se jim zdi priložnost, da se povežemo, se spravimo in pogumno ter odgovorno vstopimo v skupno prihodnost.

Imeti svojo državo je velika naloga, še opozarjajo škofi, ki ugotavljajo, da smo danes še na poti do zaželene družbene ureditve. Zato moramo vse naše najboljše človeške moči in talente združevati ter vključevati v razvojne priložnosti. Tako se bomo uspešno soočali z gospodarskimi in kulturnimi izzivi in ne bomo trošili moči v tekmi za ohranjanje malih, skupinskih koristi.

V teh kritičnih časih, ki jih doživlja človeštvo, bi se morali po mnenju škofov tudi spomniti, da nosimo državljani usodo naše težko pridobljene države v svojih rokah.

Naša naloga je, da se kot aktivni državljani na volitvah in v civilni družbi, v javnosti in v svojem lokalnem okolju dejavno zavzamemo za suvereno državnost in demokratičnost, za svobodo, pravičnost in mir v naši dragi slovenski državi, so še zapisali.