Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandalozno: Na Hrvaškem je obsojen za vojne zločine, v Sloveniji pa Popovu izplačujemo odškodnino!

Deli na:
Škandalozno: Na Hrvaškem je obsojen za vojne zločine, v Sloveniji pa Popovu izplačujemo odškodnino!

Foto: Bobo

Polkovniku nekdanje JLA in oproščenemu za vojne zločine v Sloveniji Berislavu Popovu so po zunajsodni poravnavi izplačali odškodnino.

Popov je tako od Slovenije prejel nekaj več kot 3100 evrov, večina je odškodnine, dobrih 200 evrov pa je dobil za stroške odvetniškega zastopanja, poroča časnik Slovenske novice.

Popov je že v začetku lanskega leta na državno pravobranilstvo vložil zahtevek za izplačilo 5000 evrov odškodnine, in sicer zaradi kršitve pravic do sojenja brez nepotrebnega odlašanja v kazenskem postopku na Okrožnem sodišču v Murski Soboti.

Oškodovanec je nato sprejel poravnalno ponudbo državnega pravobranilstva, zato je bila maja lani sklenjena zunajsodna poravnava, na podlagi katere mu je bilo izplačanih 2880 evrov odškodnine in stroški odvetniškega zastopanja v višini 228 evrov, skupno torej 3108 evrov. Zadeva Popov je tako v Sloveniji končana.

Hrvaška pa je medtem zanj razpisala mednarodno tiralico. Popov je bil namreč na Hrvaškem in v Srbiji pravnomočno obsojen, in sicer pri južnih sosedih zaradi vojnih zločinov, v Srbiji pa zaradi vdaje med vojno na Hrvaškem, še pišejo Slovenske novice.

V Sloveniji je bil Popov, kot je znano, obsojen na petletni zapor za vojne zločine in je veljal za edinega pripadnika JLA, obsojenega za ravnanje med 10-dnevno osamosvojitveno vojno. Višje sodišče je nato zadevo vrnilo v vnovično obravnavo na okrožno sodišče v Murski Soboti. Tam pa so ga oktobra 2015 pravnomočno oprostili.