stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandal na dveh nogah! Ministrica Anja Kopač Mrak novelira samo sebe

Deli na:
Škandal na dveh nogah! Ministrica Anja Kopač Mrak novelira samo sebe

Foto: Bobo

Na predlog ministra za delo Ivana Svetlika in njegove takratne državne sekretarke Anje Kopač Mrak (predavateljice na FDV za socialno politiko, pred tem Svetlikove asistentke) je bil leta 2010 sprejet zakona o socialno varstvenih prejemkih - veljati je začel leta 2012.

Z zakonom se je zakonita zastava pravice države oziroma občine pri prejemanju denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka dopolnila s tem, da se prejemnikom socialnih pomoči z vpisom v zemljiško knjigo prepovedala obremenitev in razpolaganje z nepremičninami, ki jo imajo v lasti. Socialni prejemki so se tako spremenili v kredit države socialno najbolj ogroženim, ki je bil zavarovan z njihovo nepremičnino. Zato ga je opustilo več kot 33 tisoč upokojencev, prav tisti z že tako najnižjimi pokojninami. Zaprosilo za varstveni dodatek se je samo med letoma 2010 in 2012 zmanjšalo za 78 odstotkov.

Poslanska skupina SDS je že lani predlagala ustrezno novela zakona o socialno varstvenih prejemkih, pred meseci pa se je zmigala tudi ministrica za delo Anjo Kopač Mrak in vlada, ki je konec novembra potrdila novelo tega zakona in ga posredovala v obravnavo državnemu zboru po skrajšanem postopku. Z njo bo SD-jeva ministrica Kopač Mrakova pohodila določbe zakona, ki jih je zagovarjala kot državna sekretarka. Institut zaznambe na nepremičninah se naj bi torej ukinil za vse primere vpisanih zaznamb in za vse nove upravičence s stanovanjem (hišo), v katerem živijo, v vrednosti do 120.000 evrov. Tudi vračilo prejete pomoči se po novem ukinja za vse prihodnje upravičence s stanovanjem (hišo), v katerem živijo, v vrednosti do 120.000 evrov. Vračilo sredstev (omejitev dedovanja) za že dodeljeno oziroma prejeto denarno socialno pomoč in varstveni dodatek pa se ohrani. Drugačna rešitev bi bila namreč nepravična do oseb, ki so izplačano socialno pomoč oziroma varstveni dodatek vrnile za časa življenja ter do zapustnikov, katerih premoženje se je omejilo.

Po podatkih ministrstva je med 10.000 prejemniki varstvenega dodatka 2.500 zaznamb, med 55.000 prejemniki denarne socialne pomoči pa okoli 6.600 zaznamb. Od tega je 1.100 primerov takih, ko nekdo hkrati prejema tako denarno socialno pomoč kot tudi varstveni dodatek.