milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sistemska tehnika proti Morsu

Deli na:

Sistemska tehnika zahteva, da se ugotovi ničnost pogodbe o dobavi pehotnih bojnih vozil 8X8, ki je bila sklenjena med slovensko vlado in Rotisom, je za STA povedal odvetnik Sistemske tehnike Stojan Zdolšek. Pojasnil je, da je tožba vložena zoper Republiko Slovenijo in zoper Rotis in da je prva obravnava predvidena za 3. junij letos.

Sistemska tehnika zahteva, da se ugotovi ničnost pogodbe o dobavi pehotnih bojnih vozil 8X8, ki je bila sklenjena med slovensko vlado in Rotisom, je za STA povedal odvetnik Sistemske tehnike Stojan Zdolšek. Pojasnil je, da je tožba vložena zoper Republiko Slovenijo in zoper Rotis in da je prva obravnava predvidena za 3. junij letos.

Dokazi, ki jih prilagajo, so po njegovih besedah tisti, s katerimi je bila javnost že seznanjena: gre za televizijsko oddajo Resnica o Patrii, v zvezi s katero predlagajo zaslišanje Magnusa Berglunda. Predlagajo tudi poizvedbe pri finski in pri slovenski policiji in zaslišanje predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, je povedal Zdolšek.

Kot je spomnil, je Sistemska tehnika že v letu 2006, ko je ministrstvo za obrambo za izvajalca izbralo Rotis, vložila tožbo zoper državo in zoper Rotis. Sprva je po njegovih besedah zahtevala, da se pogodba med Republiko Slovenijo in Rotisom razdre in da se sklene s Sistemsko tehniko. Sodišče je obravnavo predvidelo za 4. marec letos.

Tožbe Sistemska tehnika po Zdolškovih besedah ni umaknila, ker pa se je v dveh letih, ko se v zvezi z njo ni dogajalo nič, zgodilo "dosti okoliščin in dejstev", so tožbo spremenili. Sistemska tehnika sedaj zahteva, da se ugotovi, da je pogodba o dobavi pehotnih bojnih vozil 8X8, ki je bila sklenjena med RS in Rotisom, nična, je povedal odvetnik. Druga zahteva pa je, naj RS preko ministrstva za obrambo zaključi postopek oddaje javnega naročila.

Kot je pojasnil Zdolšek, spremembo tožbe med drugim opirajo na poročilo protikorupcijske komisije, ker "obstaja sum, da je bila v tem postopku prisotna korupcija". Po prepričanju odvetnika pa obstaja tudi sum industrijske špijonaže. "Iz vsega tega sklepamo, da so bila kršena osnovna moralna načela, v katerih zakon o obligacijskih razmerjih predpisuje ničnost pravnega posla," je dejal.

Sistemska tehnika torej ne zahteva več, da se z njo sklene pogodba, ampak da se ugotovi ničnost - zahteva fair play, je sklenil Zdolšek.

Z Okrožnega sodišča v Ljubljani so za STA sporočili, da je v zadevi Sistemska tehnika proti RS, Ministrstvo za obrambo, in Rotis prvi narok za glavno obravnavo, ki je obenem tudi poravnalni narok, razpisan za 3. junij ob 9. uri. Da je dobil vabilo na obravnavo, je za STA potrdil tudi direktor Sistemske tehnike Milan Švajger.

O tem, da je odvetnik direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja prejel vabilo na prvo obravnavo, je sicer danes poročal časnik Dnevnik.