Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikati pred vlado

Deli na:

Vodstva sedmih reprezentativnih sindikalnih central bodo v četrtek pol ure pred začetkom seje vlade pred vladnim poslopjem v Ljubljani pripravile protest. Zahtevali bodo takojšen sprejem zakona o minimalni plači, s katerim bi se ta zvišala na 562 evrov neto.

Vodstva sedmih reprezentativnih sindikalnih central bodo v četrtek pol ure pred začetkom seje vlade pred vladnim poslopjem v Ljubljani pripravile protest. Zahtevali bodo takojšen sprejem zakona o minimalni plači, s katerim bi se ta zvišala na 562 evrov neto.

Ožja vodstva sedmih reprezentativnih sindikalnih central se bodo v četrtek ob 9.30 zbrala pred poslopjem vlade v Ljubljani in z mirno manifestacijo od vlade zahtevala, naj v parlamentarni postopek čim prej pošlje predlog zakona o minimalni plači, s katerim bi se minimalna plača zvišala za 102 evra na 562 evrov neto, so danes sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

"Upravičeno pričakujemo, da bo vlada našo zahtevo obravnavala in zakon poslala v parlamentarno proceduro. Za sindikate je ta zahteva izjemno pomemben projekt," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič. Gre namreč za dvig standarda okoli 200.000 delavcev hkrati pa za prispevek izhodu iz krize, saj da bi se z dvigom plače povečalo povpraševanje in posledično gospodarska rast, je dodal.

"Od vlade pričakujemo, da se bo odmaknila od svoje vpetosti v kapitalske strukture in vplive kapitala na njihove odločitve ter končno prisluhnila zahtevam sindikatov in delavcem, ki so bili novembra na demonstracijah v Ljubljani," dodaja Semolič.

Če jim vlada ne bo prisluhnila, se bodo "borili z vsemi sredstvi, ki jih premoremo", ne bi pa se tudi pogovarjali o socialnem sporazumu in drugih spremembah, ker bi "zameglili bistvo problema.

Paketna rešitev, ki jo zahtevajo delodajalci - da bi hkrati z dvigom minimalne plače spremenili tudi delovno zakonodajo (med drugim možnost odprave dodatka na delovno dobo in skrajšanje plačevanja bolniškega nadomestila s sedanjih 30 na 20 dni) - je za sindikate nesprejemljiva.