atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikati in vlada neomajni, v ponedeljek stavka

Deli na:

Vodja vladne pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je po današnjem, kratkem sestanku s sindikati javnega sektorja sporočila, da dogovora žal niso našli. V ponedeljek se tako v javnem sektorju začenja stavka, ki jo je napovedal del sindikatov.

Vodja vladne pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je po današnjem, kratkem sestanku s sindikati javnega sektorja sporočila, da dogovora žal niso našli. V ponedeljek se tako v javnem sektorju začenja stavka, ki jo je napovedal del sindikatov.

"Okoliščine, v katerih se je znašla država pri zagotavljanju javno-finančne stabilnosti, so takšne, da je potrebno zategovati pas pri vseh vrstah javno-finančnih izdatkov. Eden od teh pa so tudi plače javnih uslužbencev," je dejala Kamnarjeva.

Vlada se po njenih besedah zaveda obljub, ki so bile dane za odpravo plačnih nesorazmerij, a sedanji trenutek ne dopušča povečanja javno-finančnih izdatkov za te namene. Zato tudi dogovora ni bilo mogoče najti, je pojasnila. Po oceni vlade bi bilo to obveznost države do javnih uslužbencev mogoče izpolniti, ko bo gospodarska rast dosegla vsaj tri odstotke. Po zadnjih makroekonomskih napovedih naj bi se to zgodilo v letu 2012.

Kamnarjeva je še povedala, da z interventnim zakonom izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, ki je sedaj predvidena s 1. oktobrom, ne bo mogoče ustaviti. Zato namerava vlada sprožiti "postopek pred sodiščem za neizpolnjevanje določb kolektivne pogodbe", pri čemer Kamnarjeva pravi, da ne bo šlo za odpoved kolektivne pogodbe v celoti, ampak za "poseben postopek, kjer se država čuti nezmožna realizirati zaveze iz kolektivne pogodbe".

Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević obžaluje, da dogovora niso dosegli. "V sedaj veljavnem aneksu imamo zavezo vlade, da če 1. 10. 2010 in 1. 10. 2011 svoje obveznosti ne bo izpolnila, sledi poračun. To je iztožljivo," je pojasnil. Po njegovih besedah je bilo več različic. Nazadnje je vlada ponudila, da bi določili petletni rok, v katerem bi se ta dolg poravnal. A vlada za to ni mogla dati nikakršnega jamstva.


"Vlada pripravlja nekatere rešitve, s katerimi bi to, kar se je zavezala, v bistvu anulirala. Želijo se izogniti svoji obvezi na ta način, da kot delodajalska stran, ki še ima možnost zadeve urejati v parlamentu, pohodi svojo obveznost," je povedal Miščević.

Stavka je po njegovih besedah pripravljena in bo stekla opolnoči z nedelje na ponedeljek. Popustiti pa ne nameravajo vse dotlej, dokler ne najdejo rešitve, ki bo ustrezala tudi sindikatom.

Kamnarjeva glede stavke upa, da so priprave nanjo potekale tudi na strani delodajalcev in da bodo poskrbeli za izvajanje najnujnejših nalog, da ne bi ogrozili normalnega delovanja države in državljanov in ne povzročali večje gospodarske škode.

O možnostih nadaljnjega dialoga pa Kamnarjeva pravi, da je vlada vedno pripravljena nadaljevati dialog s sindikati in morda najti kompromis na točkah, ki so jih morda spregledali.