Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Silvo Gorenc ne gre v Salzburg

Deli na:
Silvo Gorenc ne gre v Salzburg

Foto: Primož Lavre

Kazenski postopek zoper nekdanjega šefa Udbe Silva Gorenca zaradi ugrabitve in umora Stjepana Crnogorca naj bi bil ustavljen.

»Silvo Gorenc je rešen vseh obtožb v Avstriji. Za smrt Stjepana Crnogorca ne bo kaznovan. Naredil sem vse, kar sem lahko,« je prejšnji teden sporočil Roman Leljak. Kot nam je pojasnil, je višje državno tožilstvo v Salzburgu obvestilo Bernardino Crnogorac, žrtvino sestro, ki je stranka v postopku, da so postopek ustavili, ker za umor nimajo dovolj dokazov, ugrabitev pa zastara po dvajsetih letih. Izjemoma ugrabitev ne zastara, če je bila njena posledica smrt žrtve, vendar bi to morali potrditi organi tuje države, v kateri je ta oseba umrla. Zaradi neustreznega sodelovanja slovenskih pravosodnih oblasti tega za zdaj ne morejo zvedeti.

Kaznivega dejanja ugrabitve in umora Stjepana Crnogorca, ki ga je Udba leta 1972 v Salzburgu ugrabila in skrivaj prepeljala v Ljubljano, kjer je izginil brez sledu, so bili obdolženi takratni načelnik jugoslovanske SDV Silvo Gorenc, namestnik šefa slovenske SDV Boris Mužič in republiški sekretar za notranje zadeve Marjan Orožen, ki je umrl marca lani. Junija lani je policijski urad v Salzburgu poslal tamkajšnjemu tožilstvu predlog za izdajo pripornega naloga zoper še živeča osumljenca in njuno izročitev Avstriji. Toda tožilstvo je februarja letos končalo preiskavo o umoru, medtem ko so preiskave ugrabitve potekale še naprej.

Delo salzburškega tožilstva v tej zadevi je strokovno pregledalo tudi višje tožilstvo iz Linza, v njem ni videlo napak, opozorilo pa je na sodelovanje slovenskih oblasti, od katerih je odvisna preiskava. Nadzor je tudi izključil vpliv slovenskih tajnih služb na preiskavo ugrabitve in umora Stjepana Crnogorca. Znani pa so zapleti s slovensko policijo, sodiščem in ministrstvom za pravosodje, zaradi katerih so se v Salzburgu pritoževali.