sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šentiljskemu šerifu bodo pod prste pogledali zunanji revizorji

Deli na:
Šentiljskemu šerifu bodo pod prste pogledali zunanji revizorji

Foto: Boris Cipot

V obmejni občini Šentilj postaja vse bolj vroče. Ne toliko po meteorološki plati, kakor lokalno politični. V osemnajstčlanskem občinskem parlamentu, opozicija ima kar dvanajst glasov, že nekaj časa vre.

Razlog je seveda župan Štefan Žvab, ki vse od izvolitve 2014 z javnimi sredstvi gospodari kot svinja z mehom. Obnaša se kot lokalni šerif, kjer obvelja samo njegova, in če mu svetniki nasprotujejo, izvleče »rumeni karton«! Po treh pokazanih kartonih je svetnik prisiljen zapustiti sejno dvorano, sicer se ga lotijo županovi redarji.

Če pa tudi nogometna pravila ne pomagajo, Žvab preprosto prekine sejo in se s svojimi petimi zvestimi svetniki preprosto umakne. Zadnjič je to storil pred dvema tednoma, ko je opozicijski svetniški večini vseeno uspelo na dnevni red uvrstiti obravnavo o domačijskem poslovanju župana Žvaba.

V hipu, ko je bil predlagan sklep, da svetniki zoper župana Žvaba vložijo kazensko ovadbo zaradi več kot očitnih kršitvah zakonov, kar so podkrepili tudi z ustreznimi dokumenti, četudi jih pred njimi dobro skriva direktorica občinske uprave, mu je prekipelo. Prekinil je sejo, se s peterico svetnikov dvignil in odvihral iz sejne sobe. Vseeno so svetniki sprejeli sklep o vložitvi kazenske ovadbe proti županu Žvabu.

Sinočnja redna seja šentiljskega občinskega sveta se je verjetno tudi zato odvijala v naelektrenem ozračju. Župan Žvab sicer ni delil rumenih kartonov, čeprav je večkrat zagrozil, da jih bo uporabil. Je pa zato s svojo direktorico občinske uprave poskrbel za poslovniško zmedo. Najprej ni želel na dnevni red uvrstiti poročilo občinskega nadzornega odbora o zaključnem računu proračuna za leto 2015. Nato sta oba z direktorico trdila, da poročila nadzornega odbora občinska uprava ni prejela, ko pa mu je predsednica NO Natalija Erjavec dokazala, da so poročilo prejeli tudi po pošti v pisni obliki, je problematiziral, da on in občinska uprava nista imela dovolj časa za pripravo odzivnega poročila.

Verjetno jima je z direktorico občinske uprave primanjkovalo časa za odzivno poročilo, ker sta bila okupirana s pisanjem elektronskih sporočil predstojnikom nadzornice Natalije Erjavec, v katerih sta se spraševala o njenih sposobnostih in znanju, podvomila v njene revizorske sposobnosti, skratka storila sta vse, da bi se Erjavčeva zlomila še pred obravnavo njenega poročila.

Rabota jima ni uspela, svetniki so sprejeli sklep, da pooblaščajo nadzorni odbor občine, da skupaj z zunanjimi revizorji opravi izredno revizijo Žvabovega poslovanja. Še bolj pa je Žvaba in njegove svetnike razjezilo sprejetje sklepa, po katerem bo iz občinskega proračuna poravnan strošek izredne revizije v višini 20 tisoč evrov.

Da gre za potratnost, je trdil Žvab, svetniki pa so mu odvrnili, da je ta strošek le drobiž proti njegovi netransparentnosti in potratnosti pri trošenju denarja iz občinske blagajne. Tako bo poročilo o zaključnem računu za leto 2015 moralo počakati do opravljene izredne revizije poslovanja.