900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Seizmologi mirijo: Potresi v Kvarnerju ne vplivajo na Slovenijo

Deli na:
Seizmologi mirijo: Potresi v Kvarnerju ne vplivajo na Slovenijo

Fotografija je simbolična. - Foto: STA

Potresi, do katerih v tem času prihaja v Kvarnerju, po pojasnilih seizmologov niso nič nenavadnega. Na območju se namreč stikajo tri glavne tektonske enote.

Neposredno pa tamkajšnja potresna aktivnost ne vpliva na Slovenijo, so za STA pojasnili na Agenciji RS za okolje.

Premikanje jadranske mikro plošče, Dinaridov in Alp, ki se stikajo na kvarnerskem območju, povzroča napetosti, ki se občasno sproščajo. Zdaj je to dogajanje bolj aktivno, je za STA dejala seizmologinja na Agenciji RS za okolje Milka Ložar.

Potresi v Kvarnerju po njenih besedah niso nič posebnega, ni pa mogoče napovedati, koliko časa bodo trajali. "Ne vemo, ali bo umirjanje počasno in bo potresov še veliko, denimo tisoč, od katerih jih bodo ljudje čutili 30, ali pa bo danes zadnji v tem nizu," je povedala.

Energija se mora sprostiti, je opozorila. Zagotovo pa je po njenih besedah bolje, če se sprošča večkrat po malem.



Potresna aktivnost v Kvarnerju ne vpliva na Slovenijo neposredno. "Ni mogoče reči, da se bo zaradi tamkajšnjih potresov sprožil potres nekje v Sloveniji," je pojasnila.

Kvarner je v torek stresel srednje močan potres z magnitudo 4,1, ki so ga čutili na otoku Krk, v naselju Jadranovo in v Crikvenici. Odtlej je bilo na območju Reke in Kvarnerja 14 potresov.

Po poročanju hrvaškega spletnega portala index.hr so prebivalci in turisti, med katerimi je veliko Slovencev, zaradi potresov zaskrbljeni, zato nekateri danes ponoči znova niso mogli spati vso noč ali pa so noč preživeli v avtomobilih. Nekateri so celo predčasno zaključili dopustovanje in odšli domov. Potresi naj bi povzročili tudi manjšo gmotno škodo.

O šibkejšem potresu so danes poročali tudi s polotoka Pelješac na jugu Hrvaške. Tla je z magnitudo 3,4 streslo okoli 8. ure. To je bil drugi potres na polotoku od torka.