zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šef civilne zaščite Šestan: Požar v Kemisu je bil "malo napihnjen"

Deli na:
Šef civilne zaščite Šestan: Požar v Kemisu je bil "malo napihnjen"

Foto: Bobo

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je za časnik Dnevnik opozoril, da požara v vrhniškem Kemisu ni primerno označevati za okoljsko katastrofo.

"Če bi bil požar v Kemisu katastrofa, bi bili mi vsi tam nekje..." Požar je bil po njegovem mnenju "malo napihnjen", vzrok za to pa vidi v neodzivnosti služb po prvem delu intervencije.

Šestan je poudaril, da požar v Kemisu ni bil katastrofa, ampak nesreča z vplivom na okolje, velikim ali majhnim. "Kot kaže po analizah odvzetih vzorcev, razen enega vzorca solate v neposredni bližini Kemisa nobena meritev ni presegla mejnih vrednosti," je spomnil.

Po njegovih besedah je problem nastal po prvem delu intervencije, pri raznih meritvah, obveščanju ljudi, neusklajenosti meritev in predvsem pri neusklajenosti informacij: "Včasih so se informacije med sabo teple."



Na vprašanje, kdo bi moral v primeru Kemis poskrbeti za koordinacijo ukrepov, je odgovoril, da to ni nikjer zapisano: "In to bo vseboval predlog medresorske delovne skupine, ki jo bo imenovala vlada." O tem, kdo je odgovoren za napake v primeru Kemis, je dejal, da ne ve: "Morda ga bomo našli."

Sicer ni želel komentirati, katera institucija bi se morala odzvati: "Tega ne bom razlagal. Imam predlog o tem, katera institucija naj bi bila za to zadolžena v prihodnje. Četudi se medresorska skupina še ne bo oblikovala tako hitro, ga bom podal na ustreznem mestu. To, ali bo sprejet, je druga stvar."

"Vloga medijev je, da iščejo resnico, mislim pa, da je požar malo napihnjen. Ampak vzroke za to vidim v neodzivnosti služb po prvem delu intervencije. Z nekaterimi informacijami so ljudi celo zmedle in dale prostor raznim populistom, je še dodal Šestan, ki ga je premier Miro Cerar imenoval na čelo posebne medresorske komisije za nadzor posledic po požaru v Kemisu.