Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sebastjan Jeretič: Za novo Janševo vlado vsaj štiri desne stranke

Deli na:
Sebastjan Jeretič: Za novo Janševo vlado vsaj štiri desne stranke

Sebastjan Jeretič, politični analitik - Foto: Primož Lavre

Strokovnjak za politično komuniciranje Sebastjan Jeretič vidi spor med Mirom Cerarjem in Milanom Brglezem kot posledico piarovske preobrazbe predsednika vlade

Cerar želi prepričati javnost, da je močan voditelj, zato je zanj pomembna disciplina v lastni stranki. To ne pomeni nujno njenega razpada, vendar se lahko zgodi, da bi pred volitvami del poslancev prestopil k SD. Ne pričakuje, da bi nekdo hitro postavil tako močno stranko, da bi lahko zmagala na volitvah: »Za nove stranke ni toliko prostora, kot ga je mogoče na desnici. Na levici je ključno vprašanje, ali bo Cerar ohranil pozicijo njenega nosilca ali bo ta položaj zasedel Janković, Židan ali nekdo četrti. Na desnici pa je popolnoma jasno, da je nosilec Janez Janša iz SDS, tega ne more nihče ogroziti.«

Kako gledate na spor med premierjem Miro Cerarjem in predsednikom DZ Milanom Brglezom? Ali gre za spopad dveh egov ali dveh različnih političnih pogledov na prihodnost stranke SMC?



Menim, da gre za oboje. O razliki med njima se v ozadju govori že od začetka mandata. Gre za dve najmočnejši figuri te stranke, ki imata različne poglede na politiko in oba svoj ego. Sedanji odziv premierja Cerarja je posledica njegove piarovske preobrazbe v močnega voditelja: če želi v to prepričati javnost, mora najprej narediti red v lastnih vrstah. Disciplina v stranki je zanj najpomembnejša do konca mandata, ker ima vlada zelo malo rezultatov, zato potrebuje disciplino, ko bodo prišle na dnevni red pomembnejše zadeve. Denimo reforma zdravstvene ministrice, ki jo stroka iz dneva v dan trga in se izkazuje kot navaden piarovski blef. Zato je njegova reakcija pričakovana in skoraj nujna v sklopu te piarovske preobrazbe in priprave na konec mandata.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Jeretič pove, zakaj Cerar še ni v takem položaju, kot sta bila Pahor in Bratuškova proti koncu mandata; razmišlja o podpori, ki jo ima Brglez med poslanci; razloži, zakaj je SMC ideološko prazna stranka; svari, da se bo tisti, ki bo vzel Alenko Bratušek, zameril Jankoviću; izpostavi Borisa Popoviča kot prvega Trumpa na svetu; pove, kaj je bilo ključno vprašanje slovenske politike zadnjih deset let.