stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Se Telekom umika iz portala Planet Siol in televizije Planet TV?

Deli na:
Se Telekom umika iz portala Planet Siol in televizije Planet TV?

Foto: Bobo

Čeprav je Antenna TV, ki oddaja program Planet TV, še v investicijski fazi, se očitno bliža bridkemu koncu. V četrtem letu poslovanja je imelo 11,6 milijona evrov čiste izgube, bilančna izguba se je povečala na 33,2 milijona evrov. Prihodki so se sicer povečali za skoraj 30 odstotkov (s 7,5 milijona evrov predlani na 9,7 milijona evrov lani), a kot kaže se bo družba Telekom (po hčerinski družbi TSmedia 49-odstotna lastnica, končni 51-odstotni lastnik je grška družba Antenna Group) najkasneje prihodnje leto umaknila.

Prihodki mlade televizijske hiše (kljub menjavi vodilnih) ne naraščajo v skladu s pričakovanji in ne zadoščajo za pokrivanje stroškov. Zato družba najema posojila, sposoja pa si pri državni TSmedii. Slednja je od matične družbe (Telekom Slovenije) dobila 14,7 milijona evrov dolgoročnih in 3,4 milijona evrov kratkoročnih posojil, ki jih je večino posodila naprej prav Antenni TV. Ta je tako lansko poslovno leto zaključila s 30 milijoni evrov dolgoročnih (predlani 17,3 milijona evrov) in osem milijonov evrov (predlani 7,5 milijona evrov) kratkoročnih obveznosti. Rok vračila zadnjega posojila, težkega 14,7 milijona evrov, je 22. oktober 2020.

Zaskrbljeni so tudi v TSmedii. Lani so se s politično zaustavitvijo odprodaje Telekoma marsičemu izognili. Nov (tuj) lastnik bi namreč večino naložb TSmedie odprodal (vključno s portalom PlanetSiol) ali bi jih enostavno ugasnil. Tudi TSmedia posluje slabo. Lani je ob 9,3 milijona evrov prihodkov (predlani 9,8 milijona evrov) leto zaključila s 5,7 milijona evrov čiste izgube (predlani 0,9 milijona evrov izgube), s tem da je odpisala oziroma oslabila naložbo v Antenno TV za 3,32 milijona evrov. Nad TSmedio kot Demoklejev meč visijo še posojila, dana televiziji, vendar se jih je letos znebila (14,7 milijona evrov), saj so se 4. marca prenesla na matični Telekom.

Še več. TSmedia je Telekomu s pogodbo odstopilo, kot piše v letnem poročilu, »vse svoje sedanje in bodoče terjatve do družbe Antenna TV«, hkrati pa »ugasnejo tedaj zapadle obveznosti družbe TSmedia do družbe Telekom«. Ker je vse kazalo, da Telekom opravlja »čistilno akcijo« in pripravlja teren, da se odpove tako TSmedii kot naložbi v Planet TV, saj mu povzročata milijonske izgube, je Telekom pod (tudi političnim) pritiskom moral 22. marca TSmedii napisati uradno pismo podpore, v katerem zagotavlja, »da nima namena ustaviti poslovanja družbe TSmedia, niti ga pomembno zmanjšati, obenem pa ji bo v naslednjih 12 mesecih od datuma podpisa pisma nepreklicno zagotavljala zadostna finančna sredstva, da bo lahko redno poravnavala vse svoje obveznosti«.

Zanimivo je, da se to časovno ujema z iztekom mandata Boruta Jamnika kot predsednika nadzornega Telekoma. Prav Jamnik (o njem pišemo tukaj) naj bi bil tisti, ki naj bi zahteval, da se Telekom ne sme umakniti iz svojim medijev (Planet Siol in Planet TV).

Tudi v SDH (Slovenski državni holding) niso preveč zadovoljni, da Telekom podpira izgubaša. Zahtevali so, da poslujejo bolj transparentno, a so v TSmedii v letnem poročilu napisali, da ne morejo izpolniti pričakovanj SDH, ker bi razkritje nekaterih pogodbenih razmerij negativno vplivalo na konkurenčni položaj matične družbe Telekom, kateremu bi bila lahko povzročena škoda.