oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Se bodo za Milka Noviča danes odprla vrata pripora

Deli na:
Se bodo za Milka Noviča danes odprla vrata pripora

Foto: Bobo

Okrožno sodišče v Ljubljani mora še danes ponovno odločiti o priporu Milka Noviča, potem ko je ustavno sodišče razveljavilo odločitvi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani glede pripora in zadevo poslalo v ponovno odločanje. Novič, ki je obtožen umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, v tem času ostaja v priporu.

Odvetniki Noviča, ki je v priporu od aretacije decembra 2014, so večkrat poskušali odpraviti pripor, a neuspešno. Novič je ves čas zatrjeval, da so obrazložitve sodišč o obstoju pripornih razlogov zaradi ponovitvene nevarnosti pavšalne in brez konkretne vsebine.

Ustavno sodišče pa je ugotovilo, da je bila Noviču kršena pravica iz 22. člena ustave, ki opredeljuje enako varstvo pravic. Po mnenju ustavnega sodišča so obrazložitve okrožnega in višjega sodišča glede ponovitvene nevarnosti v svojem bistvu le navidezne. Presoja, ki bi morala biti konkretizirana, ostaja zgolj na ravni splošnosti, je presodilo ustavno sodišče.

Po mnenju ustavnih sodnikov bi morala sodišča ob vsakem podaljšanju pripora ponovno preveriti o obstoju vseh ustavnih pogojev za dopustnost posega v pravico do osebne svobode. A, kot ugotavlja ustavno sodišče, tega niso storila.

V novem odločanju bo moralo sodišče ravnati v skladu s stališči te odločbe. Ponovno odločitev prvostopenjskega sodišča o priporu Noviču je pričakovati do danes zgodaj popoldne, ko poteče 24-urni rok od vročitve odločitve ustavnih sodnikov.