nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Se bo Silvo Gorenc moral zagovarjati zaradi umora treh hrvaških novinarjev?

Deli na:
Se bo Silvo Gorenc moral zagovarjati zaradi umora treh hrvaških novinarjev?

Foto: Primož Lavre

»Odprta preiskava v Nemčiji proti Silvu Gorencu zaradi umora treh novinarjev. Več jutri na tiskovni konferenci na Svetovnem slovenskem kongresu ob 12. uri,« je na tviterju zapisal Roman Leljak, ki bo jutri predstavil tudi knjigi Špiclji Udbe 2 in Predpisi o sredstvih in metodah dela Udbe.«

Po obsodbi nekdanjih načelnikov hrvaške SDV Josipa Perkovića in Zdravka Mustača, ki sta bila v Münchnu zaradi umora Stjepana Đurekovića leta 1983 obsojena na dosmrtni zapor, je bavarsko državno tožilstvo napovedalo, da bo ta sodba podlaga za nove obtožnice zaradi udbovskih zločinov v Nemčiji. Po neuradnih podatkih naj bi preiskovalo še 15 umorov, v katere je bila vpletena jugoslovanska tajna služba.

Med njimi je tudi primer umora treh hrvaških novinarjev časopisa Hrvatska sloboda v prostorih uredništva v Münchnu oktobra 1968, ki ga je izvedla slovenska SDV pod vodstvom Silva Gorenca. Kazensko ovadbo zoper Gorenca je vložil publicist Roman Leljak, ki ga je münchenska policija v zvezi s tem že zaslišala.

Predložil je tudi dokumente iz Arhiva RS, iz katerih je razvidno, da je slovenska Udba že dvakrat prej pripravljala akcijo zoper hrvaškega emigranta Mileta Rukavino, za izvedbo pa so poslali 11 operativcev iz Slovenije: »Pred realizacijo je bila akcija preklicana na zahtevo takratnega načelnika SDV tov. Gorenca

Tretjič je bila akcija realizirana, saj so bavarski kriminalisti v prostorih uredništva našli mrtve Mileta Rukavino, Krešimirja Tolja in Vida Maričića. Morilci so prišli oblečeni v nemške policiste, žrtve pa so postrelili, medtem ko so iskali dokumente.

Po Pravilniku o delu posebne enote SDV v tujine (Grupe A), ki ga je v Arhivu našel Leljak in ga med pričanjem izročil sodišču v Münchnu, je tako akcijo lahko odobril in jo začasno prekinil le načelnik slovenske SDV, to pa je bil takrat Silvo Gorenc.

Za naslednji torek, 30. avgusta, je bila na okrožnem sodišču v Murski Soboti sklicana obravnava proti Leljaku, ki ga kazensko preganja Gorenc zaradi domnevne razžalitve ob objavah dokumentacije SDV iz Arhiva RS. Toda te dni je Leljak prejel obvestilo, da je sodna obravnava preložena za nedoločen čas.