Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS za izredno sejo DZ

Deli na:

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora v zvezi s tretjim paketom protikriznih ukrepov za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji, ki ga je predlagal strokovni svet SDS.

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora v zvezi s tretjim paketom protikriznih ukrepov za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji, ki ga je predlagal strokovni svet SDS.

Ob pretežni odsotnosti iniciative in velikih zamud na vladni strani strokovni svet SDS predlaga tretji paket protikriznih ukrepov z naslovom Boj proti krizi je boj za nova delovna mesta, so danes sporočili iz poslanske skupine SDS. Prvega je predlagala prejšnja vlada v odhajanju jeseni 2008, drugega so predlagali v prvi polovici lanskega leta.

Kot ob tem pravijo v SDS, je kriza "čas, v katerem je mogoče narediti tudi velike korake naprej, čas, v katerem se prerazporejajo tržni deleži, pojavljajo nove tehnologije in še hitreje kot sicer prihaja do umiranja slabega in rasti perspektivnega".

Zato so tolikokrat predlagali ukrepe, ki bi posebej pomagali razvojno in inovativno aktivnemu delu slovenskega gospodarstva in h krepitvi malih in srednjih podjetij. Na takih bo namreč temeljila rast v naslednjem ciklu rasti, poudarjajo v SDS.

Zato že ves čas zavračajo pristope, ki so temelj slovenske vladne krizne gospodarske politike, pri čemer SDS med drugim navaja popolnoma netrajnostno prelaganje bremena krize na naslednje generacije z velikim povečevanjem zadolženosti in proračunskega primanjkljaja za tekočo potrošnjo države.

Strateško je odziv manj razvitih držav, kakršna je tudi Slovenija, dvojen, pravijo v SDS. Z vlaganjem v infrastrukturo in standard prebivalcev lahko tudi med krizo dohiteva razvitejša okolja, po drugi strani pa mora gospodarstvu omogočiti, da se prestrukturira v smeri, da bo konkurenčno v časih po krizi, pojasnjujejo v največji opozicijski stranki.

"Nič od tega se ni zgodilo. V času krize je Slovenija svoj zaostanek za razvitimi državami Evrope celo povečevala," so zapisali v SDS in dodali, da prvega leta krize v Sloveniji nismo izkoristili za spremembe. "Natančneje, gospodarstvu nismo dali signalov, da naj se prilagaja, nismo prestrukturiranja lajšali, nasprotno, državne politike so bile usmerjene k ohranjanju status quo. Skrajni čas je, da se s tako prakso preneha."

Zato predlagajo omenjeni tretji paket, ki vsebuje vrsto ukrepov z različnih področij. Slonijo med drugim na načelu, da imajo ključ do izhoda iz krize podjetja in podjetniki. Podjetniki verjetno bolje od države vedo, kje so priložnosti, trgi in tržne niše in kako se morajo prestrukturirati. V prestrukturiranje jih morajo siliti lastniki, država pa ga mora stimulirati.

Politike morajo tako stimulirati vse oblike ustvarjanja novih delovnih mest in to bolj intenzivno kot ohranjanje starih. Poleg tega v SDS pravijo, da je malo držav v Evropi, kjer je finančni sektor v tako veliki meri pod lastniškim vplivom države kot v Sloveniji. Zato je nedopustno, da slovenski finančni sektor ne servisira ustrezno gospodarstva.

Država mora skozi davčno politiko pomagati razvojno in inovacijsko intenzivnim podjetjem, ne pa podjetjem, ki na trgu tekmujejo s slabo plačanimi delavci. Javni sektor pa je prevelik, da ne bi delil usode zasebnega sektorja pri plačah in zaposlovanju, in prepomemben, da ne bi bil profesionalno voden in učinkovit, še dodajajo v SDS.

Pri tem SDS predlaga, da bi DZ podprl usmeritev predlaganih ukrepov in priporočil vladi, da pozorno preuči omenjeni tretji paket protikriznih ukrepov. Ob tem naj bi vladi predlagal, da iz tega gradiva v enem mesecu pripravi ustrezne zakonske predloge ter jih pošlje v obravnavo in sprejem.