901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Vnuka imata več stikov z očetom morilcem kot s starima staršema

Deli na:
SDS: Vnuka imata več stikov z očetom morilcem kot s starima staršema

Foto: Bobo

V SDS zahtevajo nujno sejo komisije za človekove pravice in odbora za družino na temo dečkov iz Velenja.

Poslanska skupina SDS je na predsednico komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti ter na predsednika odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide naslovila zahtevo za sklic skupne nujne seje, na kateri bi obravnavali domnevno kršenje človekovih pravic s strani državnih organov v primeru dečkov iz Velenja.

Kot navajajo poslanci SDS v zahtevi za sklic seje, v javnosti od konca marca letos odmeva primer dečkov iz Velenja, ki ju je Center za socialno delo Velenje odvzel starima staršema, potem ko sta zanju tri mesece skrbela po umoru njune mame.

Vrhovno sodišče je oktobra odločilo, da je bilo z odvzemom vnukov poseženo v ustavno varovano človekovo pravico babice do družinskega življenja. Iz nosilnih razlogov odločitve vrhovnega sodišča je, kot navajajo v SDS, tudi razvidno, da je bila kršena človekova pravica do - s strani centra za socialno delo razbite - družinske skupnosti dveh vnukov s starima staršema. Sodišče se je v obrazložitvi vsebine in nosilnih razlogov postavilo na stališče, da je bila kršena človekova pravica do družinske skupnosti tako starih staršev kot tudi vnukov.

A vse do danes niti en pristojni državni organ ni sprejel nikakršnega ukrepa, ki bi šel v smeri odprave kršitve človekove pravice do družinskega življenja starih staršev in vnukov, so opozorili v SDS.

Od začetka primera dečkov iz Velenja je po njihovem mnenju postalo tudi jasno, da so bile v samem postopku nadzora, ki se je izvedel na pobudo ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, kršene določbe o varovanju osebnih podatkov. Ustreznost zavarovanja osebnih podatkov so preverjali tudi v uradu informacijske pooblaščenke in ugotovili nezakonito stanje, opozarjajo poslanci največje opozicijske stranke.



Tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer vse do danes ni storila ničesar, da bi opozorila na pravnomočno ugotovljene kršitve človekovih pravic v tem primeru, izpostavljajo poslanci SDS. Varuhinja je glede tega primera zatrdila, da bo posredovala vsaj v primeru določitve večjega obsega stikov dveh vnukov s starimi starši. A kljub temu ostaja dejstvo, da imata vnuka večkrat stike z očetom v priporu kot pa s starimi starši, so zapisali

V poslanski skupini SDS zato predlagajo sklepe, naj komisija in odbor priporočata ministrstvu za delo, naj sprejme ukrepe, s katerimi bo po uradni dolžnosti razveljavilo odločitev Centra za socialno delo Velenje ali kako drugače odpravilo posledice kršitev človekovih pravic, ki jih je ugotovilo vrhovno sodišče.

Prav tako naj na skupni seji priporočata ministrstvu ter vladi, da sprejmeta vse ukrepe, da se bo pri delu državnih organov zagotovilo dosledno varstvo varovanja osebnih podatkov v postopkih o družinskih razmerjih.

Varuhu človekovih pravic naj po priporočilu SDS predlagata, da v skladu s svojimi pristojnostmi posreduje pri državnih organih za odpravo kršitve človekovih pravic v tem primeru. Informacijskemu pooblaščencu pa naj predlagata, da uporablja enake kriterije pri odkrivanju, ugotavljanju in sankcioniranju nezakonitega razpolaganja z občutljivimi osebnimi podatki.

To sicer ni prva pobuda SDS glede dečkov iz Velenja. Ministrico Kopač Mrak je zaradi tega primera že dvakrat doletela interpelacija, obakrat so bili pobudniki poslanci SDS. Prvo je preživela, drugič pa se bo pred očitki branila na decembrski seji DZ.