Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS s predlogi za lažji pregon krivcev za bančno luknjo

Deli na:
SDS s predlogi za lažji pregon krivcev za bančno luknjo

Foto: Arhiv Reporterja

Dana bo možnost, da se pridobi ustrezne podatke v zvezi s stanjem v bančnem sistemu, da se ugotovi, kdo je odgovoren za nastalo stanje, pravijo v SDS.

Poslanska skupina SDS je vnovič vložila predlog novele zakona o bančništvu. Cilj je pridobiti ustrezne podatke, ki bodo DZ omogočili sprejetje zakonodaje, s katero se bo preprečilo izvajanje nepravilnosti v sistemu, ter razkritje odgovornosti tistih, ki so sodelovali pri kopanju bančne luknje.

Kot so sporočili, so pripravili predlog, po katerem bodo bančni podatki, ki so bili do sedaj zaupni, dostopni za potrebe dela DZ, če se ti nanašajo na banko, ki je prejela državno pomoč ali pa je predmet ukrepov po zakonu o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank. To bi veljalo tudi za banko, ki bi prenehala delovati, če bi v obdobju 10 let pred tem prejela pomoč ali je bila predmet ukrepov za krepitev stabilnosti bank.



"S tem se bo DZ, ki tudi sprejema pomembne odločitve v zvezi z reševanjem težav v bančnem sistemu, dalo možnost, da pridobi ustrezne podatke v zvezi s stanjem v bančnem sistemu, da ugotovi, kdo je odgovoren za nastalo stanje, in predvsem, da sprejme ustrezno zakonodajo, ki bo v prihodnje učinkovito preprečevala nepravilnosti in neučinkovitosti v delovanju sistema," so pojasnili.

Po njihovem sicer že veljavni zakon o bančništvu določa izjeme, ko obveznost varovanja bančnih podatkov ne velja. Določeno je, da se sme zaupne informacije Banka Slovenije posredovati organom, ki so pristojni za nadzor nad organi, ki opravljajo dejanja v postopku prisilne likvidacije ali stečaja banke ali v drugem podobnem postopku. "Vendar med temi organi ni DZ, kljub temu da je pristojen za nadzor nad delom vlade," so poudarili.