pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Premier Cerar je "na dobri poti k ustavni obtožbi"

Deli na:
SDS: Premier Cerar je "na dobri poti k ustavni obtožbi"

Poslanec SDS Tomaž Lisec (foto) premierju Miru Cerarju očita protiustavno delovanje vlade in mu grozi z ustavno obtožbo.

Poslanci SDS ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič v interpelaciji očitajo, da z nespoštovanjem ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva spodkopava ustavo. Še bolj pa je po besedah Tomaža Lisca za protiustavno delovanje vlade odgovoren premier Miro Cerar, zato je "na dobri poti k ustavni obtožbi".

Interpelacijo zoper Makovec Brenčičevo so v SDS vložili zato, ker še vedno ostaja neuresničena odločba ustavnega sodišča, s katero je to že pred skoraj dvema letoma DZ naložilo, da je treba zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja spremeniti tako, da bodo javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirani v celoti in ne zgolj v višini 85 odstotkov. Rok za uresničitev ustavne odločbe je potekel 9. januarja letos, odločba pa še ni uresničena.

Po besedah poslanca SDS Tomaža Lisca je ministrica odgovorna za neukrepanje in zavlačevanje pri pripravi sprememb zakona, ki bi sledile odločbi ustavnega sodišča. Zato je po njegovih besedah odgovorna za kršitev ustave in neizvajanja odločbe ustavnega sodišča. Očitajo ji tudi opustitev dolžnega ravnanja, saj je ministrica dolžna zagotavljati in spoštovati ustavni red ter ustvarjanje neenakosti pred zakonom.


Po besedah Lisca se je ministrica zavedala, da s svojim ravnanjem krši ustavo, saj je dejala, da je za pripravo sprememb zakona, s katerimi bi sledili ustavni odločbi, potreben premislek. S tem, ko ni odpravila neustavnosti, pa je odgovorna za diskriminacijo in nepopravljive posledice, ki so nastale. Makovec Brenčičevi očitajo, da spodkopava ustavo in njene temelje, njena odgovornost pa je tako subjektivna kot objektivna.

Po besedah poslanca bi Makovec Brenčičevi lahko očitali še marsikaj, vse do prejemanja nezakonitih dodatkov in zavlačevanja pri pripravi nekaterih zakonskih rešitev, kot so zakoni o športu, visokem šolstvu, raziskovalni dejavnosti in uvajanju sistema vajeništva.

Še bolj kot ministrica pa je po mnenju Lisca odgovoren predsednik vlade Cerar, ki bi moral ministrici naložiti uresničitev ustavne odločbe. Spomnil je, da je Cerar pred pol leta dejal, da je treba ustavno odločbo nemudoma uveljaviti, in "več kot očitno je, da se je debelo zlagal".

Ker premier ne spoštuje odločb ustavnega sodišča, niti tega ne terja od ministrice, je odgovornost na njegovi strani, je poudaril Lisec. Predsednik vlade je tako "zaradi svojega delovanja v nasprotju z ustavo ter odločbami ustavnega sodišča na zelo dobri poti k ustavni obtožbi zaradi kršitev ustave in zakonov, storjenih pori opravljanju njegove funkcije", je še napovedal poslanec SDS.