901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS predstavila priporočila vladi glede ubojnih sredstev nekdanjih pripadnikov SDV

Deli na:
SDS predstavila priporočila vladi glede ubojnih sredstev nekdanjih pripadnikov SDV

Foto: Bobo

Poslanec SDS Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci predstavil predlog priporočil vladi glede nezakonitega posedovanja ubojnih sredstev v posesti nekdanjih pripadnikov Službe državne varnosti (SDV). Priporočila so v stranki pripravili v luči zadnjih strelskih napadov, ki so se zgodili z nezakonitim strelnim orožjem.

Mahnič je na novinarski konferenci dejal, da ob strelskih napadih vedno znova ugotavljajo, da gre za uporabo nezakonitega orožja. S strani Evropske komisije in drugih organov je bilo večkrat zaslediti pozive k drugačni ureditvi zakonodaje, ki dovoljuje posest orožja, kar pa je Mahnič označil za "streljanje v prazno". Po njegovih besedah je zakonodaja, ki dovoljuje legalno posedovanje orožja, določena dovolj natančno. "Ko pa pridemo do vprašanja posedovanja ilegalnega orožja, vlada nima ne vzvodov in volje, da bi na tem področju kaj ukrenila," je dejal.

Izpostavil je, da ubojna sredstva nekdanjih pripadnikov SDV ob osamosvojitvi niso bila nikoli predana pristojnim organom. Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je na vprašanje komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o predaji ubojnih sredstev SDV odgovorila, da teh podatkov nima, policija pa o primopredaji takega orožja nima nobenih dokazov.

SDS je zato oblikovala predlog priporočil vladi, s katerimi predlagajo, da vlada nemudoma sprejme ukrepe, ki bodo zagotovili odkritje kemičnih in drugih ubojnih sredstev za množično in tajno likvidacijo, "s katerimi je dokazano razpolagala SDV in ki ob spremembi režima leta 1991 niso bila predana demokratično izvoljeni vladi ali pristojnim organom v sestavi, niti niso bila komisijsko uničena".

Vlada naj po predlogu priporočil prav tako sprejme ukrepe, s katerimi bi preprečili splošno nevarnost, ki jo predstavlja ilegalna posest večje količine sredstev za množične in tajne umore. Prav tako naj vlada razreši osebe, ki so v policiji in drugih državnih organih odgovorne, da obstoja ubojnih sredstev ob prvih opozorilih niso preiskali in še vedno niso odkrili ubojnih sredstev ali oseb, ki so ali še vedno z njimi razpolagajo.

Na novinarsko vprašanje, kakšna količina takega orožja naj bi obstajala, je Mahnič odgovoril, da gre za več tisoč kosov, med katerimi naj bi bilo tudi kemično orožje in orožje za tiho likvidacijo.