Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS po 450.000 evrov posojila k fizični osebi iz Republike srbske

Deli na:
SDS po 450.000 evrov posojila k fizični osebi iz Republike srbske

Foto: Arhiv Reporterja

Stranka SDS je pred novim letom sklenila posojilno pogodbo v višini 450.000 evrov, in sicer ne pri banki, temveč s fizično osebo iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski (BiH), poroča časnik Večer. V SDS so za časnik povedali, da so kredit najeli pri najboljšem ponudniku.

SDS je po poročanju časnika posojilno pogodbo z Dijano Đuđić sklenila 19. decembra lani za obdobje do konca leta 2019. Prvi obrok v višini 150.000 evrov je Duđićeva morala nakazati že do konca lanskega leta, drugega, prav tako v višini 150.000, naj bi nakazala do 15. januarja letos, zadnjega pa najkasneje do januarja prihodnje leto. Celotni znesek posojila je obrestovan z nespremenljivo dveodstotno letno obrestno mero. Ob tem v časniku Večer izpostavljajo, da so obrestne mere za posojila na sivem trgu najmanj pet ali šest odstotne.

Kot je razvidno iz posojilne pogodbe, ki jo je pridobil Večer, je med pogoji posojila tudi možnost, da se do izteka posojilnega razmerja dano posojilo konvertira oziroma se z danim posojilom poplača nakup 44,16 odstotka poslovnega deleža založbe Nova obzorja, ki med drugim izdaja tednika Demokracija in Škandal24.

Tako bi posojilodajalka dobila manjšinski delež v podjetju, ki je leta 2016 ustvarilo dobrih 5000 evrov dobička. SDS je Đuđićevi hkrati dovolila, da na strankarskem lastniškem deležu v Novih obzorjih vpiše zastavno pravico v zavarovanje denarne terjatve, navaja časnik.

V SDS so za časnik povedali, da so kredit najeli pri najboljšem ponudniku na predlog podjetja, čigar delež je stranka zastavila kot njegovo zavarovanje. Delež v podjetju Nova Obzorja pa da nameravajo potencialno tudi prodati. Tudi za STA zadeve niso želeli podrobneje komentirati.

Duđićeva je od marca 2016 lastnica družbe Moj Kafein, ki ima sedež v Spodnjih Hočah in je od oktobra lani v postopku izbrisa. Leta 2015 je družba izkazala 231.796 evrov prihodkov od prodaje, medtem ko je dobiček znašal dobrih 50.000 evrov. Spletna stran Bizi.si družbo vodi kot davčnega neplačnika, še navaja časnik.