favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS kritično o izhodni strategiji

Deli na:

Strokovni svet SDS je obravnaval izhodno strategijo, ki jo je vlada sprejela pretekli četrtek in jo bo DZ obravnaval v petek, ter se pri tem opredelil do vsakega posameznega ukrepa. Kot pravi prvak te največje opozicijske stranke Janez Janša, ima dokument vrsto pomanjkljivosti, pogrešajo zlasti izvedbeni oz. časovni načrt.

Med vladno strategijo in tretjim paketom protikriznih ukrepov, ki ga je pred časom predlagala SDS, je sicer nekaj stičnih točk oziroma podobnosti, vendar pa ima vladni dokument, ki veliko stvari kopira iz dveh predhodnih podobnih vladnih dokumentov, vrsto pomanjkljivosti, menijo v SDS.

Če bi koalicija predlagala, da se dokument sprejme kot neka celota, ga v SDS ne bi podprli, je na novinarski konferenci pojasnil Janša, vendar istočasno dodal, da pa bi hkrati težko glasovali za zavrnitev strategije, ker ima po drugi strani dokument nekaj dobrih ukrepov, ki jih je treba čim prej uvesti.

Pri izhodni strategiji v SDS pogrešajo zlasti časovnico oz. operativni načrt sprejemanja in uveljavljanja ukrepov. Moti jih tudi neusklajenost med strategijo in njeno prilogo, to je zbirnikom ukrepov ministrstev z vplivom na premagovanje krize in oživitev gospodarstva. Tudi posamični ukrepi naj bi si nasprotovali - predlog za dvig minimalne plače naj bi bil tako v nasprotju z željami glede povečanja fleksibilnosti trga dela.

Poleg tega so mnenja, da bi vlada iz dokumenta morala izločiti ukrepe, ki v izhodno strategijo ne sodijo, na primer ustanovitev filmske pisarne. "To predstavlja zgolj nek balast," meni Janša. Strategijo bi lahko izboljšali tudi z jasno ločitvijo med kratkoročnimi in srednjeročnimi ukrepi, ki zajemajo pokojninsko in zdravstveno reformo ter preoblikovanje nekaterih državnih institucij.

Vlada je sicer že lani sprejela več dokumentov, med drugim program dolgoročnih strukturnih prilagoditev, v katerih je napovedovala različne ukrepe, a potem ni prišlo do kakšne večje njihove uveljavitve, je še navedel Janša.

"Posledica tega, da je bilo veliko papirja in pravzaprav zelo malo ukrepov, je rast brezposelnosti. Ta je bila v lanskem letu enormna. Danes je Slovenija uradno pri številki 100.000 brezposelnih, kar je psihološka meja," je dejal.

Neuveljavitev ukrepov je po njegovih navedbah pripeljala tudi do najvišjega padca bruto domačega proizvoda v območju evra, izničitve štiriletnega zmanjševanja zaostanka pri razvitosti za povprečjem EU in občutnega povečanja zadolženosti države.

Gospodarstvo, ki je edino zmožno zagotoviti realno podlago za izvedbo izhodne strategije, po Janševih besedah namesto papirjev potrebuje takojšnje delujoče ukrepe za izboljšanje likvidnosti, razbremenitev trga dela in spodbujevanje investicij in inovacij.

Samo to lahko namreč zagotovi nova delovna mesta, zmanjšanje brezposelnosti in posledično večje davčne prihodke, poudarja predsednik SDS in dodaja, da bo izhodna strategija brez tovrstnih ukrepov za večje investiranje in zaposlovanje ostala le zapisana deklaracija.

V vladni izhodni strategiji ni najti koncepta, češ da je zgolj ustvarjanje novih delovnih mest osnovna možnost za izhod iz krize, pojasnjuje Janša in pravi, da pa je SDS ta cilj izpostavila v svojem tretjem paketu ukrepov. Ta cilj po njegovih besedah tudi ni v nasprotju s ciljem konsolidacije javnih financ, ki da ga v ospredje daje vlada. "Če v Sloveniji ne bo več zaposlenih, tudi ne bo več javnih prihodkov in brez povečanja javnih prihodkov ob razumljivem varčevanju ni mogoče priti do zdravih javnih finance," je menil.

Obenem je še omenil, da namerava vlada iz resolucije o nacionalnih razvojnih projektih izločiti projekt razvojnih osi. V SDS so mnenja, da je to sporno, saj ni drugega na ravni vlade sprejetega dokumenta, v katerem bi ta za razvoj odmaknjenih regij pomemben projekt še obstajal. Ker ni zaslediti, da bi vlada ta projekt prenesla v kak drug dokument, pozivajo vlado, naj ponovno premisli o črtanju tega projekta iz reoslucije.