Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenska politika o arbitraži še vedno enotna

Deli na:
Slovenska politika o arbitraži še vedno enotna

Jožef Horvat - Foto: Grega Wernig/M24.si

SDS je sicer še za uresničitev arbitražne odločbe o meji s Hrvaško, a ker je zaradi nasprotovanja Hrvaške ne bo mogla uresničiti, nas, so prepričani v SDS, po preteku šest mesečnega roka ne bo več obvezovala.

Do zdaj je sicer glede na mnenje mednarodnih pravnikov veljalo, da gre bolj za instrukcijski rok v katerem morata državi (ali samo Slovenija) zastaviti postopke implementacije in da je odločba zavezujoča tudi po preteku tega roka.

V SDS menijo drugače in predlagajo odboru za zunanjo politiko sprejem sklepa (ta zaseda prav v tem času), da naj vlada »od tega roka naprej terja od Republike Hrvaške potrditev meje, kakršna je veljala ob osamosvojitvi in kateri se je Republika Slovenija zavezala s Temeljno ustavno listino … in ki Republiki Sloveniji tudi po osamosvojitvi med drugim še naprej zagotavlja celovitost Piranskega zaliva, teritorialni stik z odprtim morjem ter pravico do razglašanja suverenih morskih pasov v mednarodnih vodah, na katere meji.«

Objavljamo predloge sklepov, ki jih je danes zjutraj odbor za zunanjo politiko v sprejem predlagali poslanci SDS:

1. Odbor za zunanjo politiko se je seznanil z odločbo Arbitražnega sodišča ter ugotavlja, da je ta mednarodno pravno zavezujoča in sicer v enaki meri tako za Republiko Slovenijo kot za Republiko Hrvaško. Njena celovita uresničitev v predpisanem 6 mesečnem roku in nasploh pa je možna zgolj s sodelovanjem obeh držav.  

2. Odbor za zunanjo politiko ugotavlja, da je Republika Slovenija, kljub vsebinsko neugodni odločbi Arbitražnega sodišča zanjo, storila vse, da bi jo uresničila, kar pa zaenkrat zaradi stališč Republike Hrvaške, ki odločbe Arbitražnega sodišča ne priznava, ni bilo mogoče.

3. Odbor za zunanjo politiko ugotavlja, da Arbitražno sodišče ni določilo neposrednega stika slovenskih teritorialnih voda z mednarodnimi vodami oziroma odprtim morjem ter tako ni zadostilo napovedim vlade koalicije SD, LDS in Zares, ki je v referendumskem gradivu državljanom RS obljubljala določitev teritorialnega stika Slovenije z mednarodnimi vodami kot osnovno nalogo arbitražnega sodišča.

4. Odbor za zunanjo politiko ugotavlja, da je Arbitražno sodišče kljub obilnim honorarjem za svoje delo določilo mejo na kopnem brez seznanitve s konkretnimi razmerami na terenu, upoštevajoč, z nekaj manjšimi izjemami, zgolj katastrsko mejo. Takšna odločitev povzroča vrsto problemov prizadetim prebivalcem, ki bi se jim z bolj življenjskim pristopom pri določanju meje na kopnem, lahko enostavno izognili.

5. Odbor za zunanjo politiko ugotavlja, da je odločba Arbitražnega sodišča v temeljnem nasprotju s sklepom, ki ga je DZ na 26. izredni seji s 70 glasovi ZA sprejel dne 4. 2. 2013 in ki se glasi: »Republika Slovenija izjavlja, da je naloga arbitražnega sodišča določiti stik teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem (stik Slovenije z odprtim morjem), torej ohranitev pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve 25. Junija 1991. Republika Slovenija bo kakršnokoli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem v skladu s točko b prvega odstavka 3. člena in točko b 4. člena Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, ki zagotavlja uresničitev vitalnega interesa Republike Slovenije, štela kot odločitev ultra vires (v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča).«

6. Odbor za zunanjo politiko ugotavlja, da mednarodno pravo, kljub sklepu DZ iz prejšnje točke, Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško v formalnem smislu mednarodno pravno obvezuje, vendar zgolj v roku iz 7. člena odločbe, torej za dobo 6. mesecev, ko bi morali obe državi odločbo implementirati.

7. Odbor za zunanjo politiko ugotavlja, da Republike Slovenije odločba arbitražnega sodišča, če je zaradi nasprotovanja Republike Hrvaške ne bo mogla uresničiti, po preteku 6 mesečnega roka ne bo več obvezovala. Od tega roka naprej naj vlada Republike Slovenije terja od Republike Hrvaške potrditev meje, kakršna je veljala ob osamosvojitvi in kateri se je Republika Slovenija zavezala s Temeljno ustavno listino (UL RS, št. 1-4/91 –I z dne 25. junija 1991, 19-1/91) in ki Republiki Sloveniji tudi po osamosvojitvi med drugim še naprej zagotavlja celovitost Piranskega zaliva, teritorialni stik z odprtim morjem ter pravico do razglašanja suverenih morskih pasov v mednarodnih vodah, na katere meji.