andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS izpostavlja ključne ekonomske ukrepe: Država ven iz gospodarstva!

Deli na:
SDS izpostavlja ključne ekonomske ukrepe: Država ven iz gospodarstva!

Foto: sds.si

Slovenija ima po analizi odbora za gospodarski razvoj in tehnologijo pri strokovnem svetu SDS znatno večje potenciale za gospodarski razvoj od doseženega.

Odbor za izboljšanje kot ključne izpostavlja ukrepe za razbremenitev gospodarstva, dvig produktivnosti, podjetniške pobude in investicije ter boljše upravljanje podjetij.

Program SDS na TEJ POVEZAVI

Tako je na današnji novinarski konferenci izpostavil predsednik omenjenega odbora Andrej Vizjak, ki je ob naštetih programskih usmeritvah za prihodnje mandatno obdobje poudaril še nujnost umika države iz gospodarstva ter ukrepe na področju energetike, turizma in lesarstva.

Odbor je analiziral trenutno stanje gospodarstva. "Rast kljub na videz spodbudnim trendom zaostaja za našimi pomembnimi konkurenti, zaostanka za državami območja evra praktično ne zmanjšujemo," je poudaril Vizjak. Sredstva državnega proračuna se vse bolj uporabljajo za tekoče potrebe, dejavniki, ki vplivajo na gospodarsko rast, pa so predvsem eksterne narave, je orisal.


Med skrb vzbujajočimi dejstvi je naštel nizko produktivnost, previsoko javno porabo in premalo investicij, previsoka določena davčna bremena, pri čemer bi morali po njegovem bolj obdavčiti zlasti neproduktivno premoženje. Omenil je še preregulirano ureditev in zato nizko ekonomsko svobodo v državi, padec deleža hitro rastočih podjetij, padanje obsega kreditov podjetjem ter prenizko število delovno aktivnih v zasebnem sektorju.

Po njegovem bi zato država morala znižati davčne in administrativne obremenitve podjetij ter spodbujati kakovostna delovna mesta. Kot primer spodbujanja tujih naložb je omenil možnost dolgoročne brezplačne stavbne pravice na državni zemlji. Vodilo pa bi moralo biti dvig produktivnosti, je dodal. Več bi moralo biti naložb in pri tem naštel naložbe v cestno, železniško, energetsko, pa tudi informacijsko infrastrukturo.

Upravljanje v podjetjih v pretežno državni lasti se je v zadnjem času izkazalo za farso, je bil kritičen in omenil nujnost umika države iz gospodarstva. "Država bi morala ohraniti lastništvo v zgolj nekaj pomembnih infrastrukturnih podjetjih. Ne vidim razloga, da se ne bi umaknili iz družb, kot sta Telekom in Petrol," je ocenil.

Za dvig podjetniške pobude bi bilo treba spremeniti šolske programe v skladu s potrebami gospodarstva. Na področju energetike bi morali na novo investirati ter denimo znižati prispevke državljanov za omrežnine ob hkratni racionalizaciji delovanja javnih služb. Na področju turizma bi morali zaključiti privatizacijo. Primer združevanja dejavnosti v Lipici je zgrešen, slediti bi morali vzoru Postojnske jame, je predlagal.

"Za dolgoročno stabilno rast je treba uveljaviti načelo najprej ustvariti, nato ustvarjeno racionalno deliti ter načelo, da le višja produktivnost pomeni višje plače, te pa višje pokojnine," je še dejal Vizjak in sklenil: "Pri izbiri na prihodnjih volitvah morajo gospodarski programi postati ključni."