stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Če zmagamo na volitvah, bomo depolitizirali policijo

Deli na:
SDS: Če zmagamo na volitvah, bomo depolitizirali policijo

Slika je simbolična. - Foto: Bobo

Predsednik odbora SDS za notranje zadeve Božo Predalič je predstavil program stranke s tega področja.

V primeru prevzema vlade bi poostrili azilno zakonodajo, prav tako se zavzemajo za depolitizacijo policije. Ta ne bi bila inkasant za polnjenje proračuna, pač pa bi bila njena osnova naloga varovanje državljanov in njihovega premoženja, je dejal.

Po oceni Predaliča so se varnostne razmere v Evropi drastično poslabšale, zlasti zaradi nenadzorovanih migracij velikega števila ekonomskih migrantov. V velikih evropskih mestih prihaja do terorističnih napadov skrajnih islamistov, v mestih, kjer so se skoncentrirale večje skupine migrantov, pa po njegovih besedah prihaja do povečane stopnje kriminalitete.

Kot je opozoril Predalič, Slovenija ni osamljen otok sredi Evrope, zato si je neodgovorno zatiskati oči, da se kaj takega pri nas ne more zgoditi.

V stranki zato za primer, da prevzamejo vlado, napovedujejo nujne ukrepe za zaščito državljanov in njihovega premoženja. Na južni meji bi dosledno izvajali schengenski mejni režim, dosledno preprečevali nezakonite prehode meje in posodobili azilno zakonodajo, ki bi zaostrila pogoje za pridobitev mednarodne zaščite.

Tako bi bil azil podeljen za eno leto, nato pa bi se preverilo, ali prosilec še izpolnjuje pogoje zanj. Zakon bi določil tudi pogodbene obveznosti za prosilca, med drugim učenje slovenskega jezika in spoznavanje slovenske kulture. V okviru zmožnosti bi tudi plačevali bivanje v Sloveniji, je pojasnil Predalič.



V primeru, da bi prosilci za azil ali osebe z mednarodno zaščito storili kaznivo dejanje, bi bili po njegovih besedah "nemudoma izgnani iz države". Uvedli bi prepoved nošenja burk in nikabov ter sprejeli novelo kazenskega zakonika, v kateri bi vsako sodelovanje, novačenje ali pomoč teroristom opredelili kot kaznivo dejanje.

Prav tako bi v SDS uvedli nadzor nad financiranjem skupin in organizacij iz tujine, ki bi ga po potrebi prepovedali. Ravno tako bi prepovedali organizacije, ki kakor koli podpirajo ali zagovarjajo terorizem.

Predalič ob tem tudi opozarja na krizo vodenja v uniformiranem delu policije, saj so policisti namesto v varovanje ljudi in premoženja po njegovi oceni usmerjeni zlasti v pobiranje denarnih kazni. Kriminalistična policija pa se v času prehoda iz totalitarne v demokratično družbo po njegovem mnenju "ni otresla ideološko profiliranih, zaslepljenih policistov".

Zato bi SDS po njegovih besedah "poskrbela za nujno depolitizacijo policije". Vsi, ki ne bodo delovali v skladu s predpisi in demokratičnimi normami, pa bodo nemudoma suspendirani, je dejal Predalič in se obenem zavzel za ukinitev nepotrebne birokratizacije policije.

Današnja predstavitev programa SDS na področju notranjih zadev je bila sicer naslednja v vrsti predstavitev strokovnega sveta stranke v pripravah na naslednje parlamentarne volitve.