sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS bi iskala ubojna sredstva Udbe, a v DZ ni podpore

Deli na:
SDS bi iskala ubojna sredstva Udbe, a v DZ ni podpore

Foto: Bobo

Opozicijska SDS ni uspela s predlogom priporočila v zvezi z nezakonitim posedovanjem ubojnih sredstev v posesti nekdanjih pripadnikov Službe državne varnosti (SDV). Državni zbor je namreč včeraj s 55 glasovi za in 21 proti podprl sklep matičnega parlamentarnega odbora, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

V priporočilu je SDS vladi predlagala, naj nemudoma sprejme ukrepe, ki bodo zagotovili odkritje kemičnih in drugih ubojnih sredstev za množično in tajno likvidacijo, "s katerimi je dokazano razpolagala SDV in ki ob spremembi režima leta 1991 niso bila predana demokratično izvoljeni vladi ali pristojnim organom v sestavi, niti niso bila komisijsko uničena".

Vlada naj bi po predlogu SDS tudi sprejela ukrepe, s katerimi bi preprečila splošno nevarnost, ki jo predstavlja ilegalna posest večje količine sredstev za množične in tajne umore. Prav tako naj bi vlada razrešila osebe, ki so v policiji in drugih državnih organih odgovorne, da obstoja ubojnih sredstev ob prvih opozorilih niso preiskali.

Koalicijski poslanci so med razpravo pritrdili stališču vlade, ki je priporočilo SDS ocenila kot nepotrebno. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je izpostavil, da se izvajajo vse zakonsko določene aktivnosti za odkrivanje, preiskovanje in preprečitev morebitnih negativnih posledic kakršnekoli nezakonite posesti orožja in eksploziva ali nahajališč nevarnih snovi.

Proti predlogu SDS so se izrekli tudi v ZL, na več razumevanja pa je priporočilo naletelo v NSi.