stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDH bivšega šefa Polzele obtožila, da si je izplačeval previsoko plačo

Deli na:
SDH bivšega šefa Polzele obtožila, da si je izplačeval previsoko plačo

Foto: Polzela

SDH od zasebnih vlagateljev ni prejel interesa za vstop v Polzelo, zato bodo iskali kupce za posamezne dele podjetja.

SDH od zasebnih vlagateljev ni prejel interesa za vstop v Polzelo. Ker v družbi ni mogoče vzpostaviti pozitivnega poslovanja, v SDH pa so ugotovili, da so bili načrti podjetja povsem nerealni, mora direktorica Polzele Metka Hrovat predstaviti poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja. SDH bo podjetje medtem poskusil prodati po delih.

V SDH so v sporočilu za javnost spomnili, da so po avgustovski dokapitalizaciji družbe v višini 2,1 milijona evrov, s katero sta holding in država postala 100-odstotna lastnika polzelske tovarne nogavic, oktobra začeli postopek iskanja dolgoročnega investitorja.

Po izvedeni dokapitalizaciji so namreč ocenili, da bo možno celovito prestrukturiranje družbe izvesti le v primeru vstopa dolgoročnega investitorja, ki bi lahko z dodatnim kapitalom in znanjem družbi omogočil hitrejši preobrat poslovanja in dostop do novih trgov in kupcev.

V SDH so zagotovili, da so vlagali veliko naporov v vzpostavljanje stabilnega finančnega stanja družbe za nadaljnjo izvedbo prestrukturiranja in preobrata poslovanja, vendar pa ne na objavljeno povabilo k izkazu interesa za dokapitalizacijo družbe ne na neposredna vabila, poslana potencialnim investitorjem, niso prejeli odziva oziroma izraza interesa.

SDH bo glede na tak razvoj dogodkov, finančno situacijo v družbi in oceno, da v Polzeli ni mogoče vzpostaviti pozitivnega poslovanja, novo poslovodjo Polzele Hrovatovo pozval, da do 19. decembra skupščini predloži poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja v skladu z določbami insolvenčne zakonodaje.

Hrovatova, tako v SDH, jih je že po oktobrskem prevzemu položaja seznanila, da je pozitivno poslovanje možno zagotoviti le v primeru prihodkov v višini sedem milijonov evrov letno, kar pa družba samostojno ni sposobna zagotoviti. Načrtovani prihodki za letos so namreč pri 6,2 milijona evrov, trenutna ocena realiziranih prihodkov pa le pri 4,2 milijona evrov, so zapisali v SDH.

V upravljalcu državnega premoženja bodo ob tem spet vzpostavil stik z vsemi potencialnimi investitorji in preverili njihov interes za posamezne dele družbe, bodisi s prenosom določenega števila zaposlenih, prodajo strojev, nepremičnin, blagovne znamke ali kombinacijo navedenega.



V SDH so pojasnili še, da so takoj po upniškem in nato lastniškem vstopu v družbo uvedli dodatno spremljanje poslovanja podjetja z namenom varovanja upniškega položaja, nadzora nad porabo dokapitalizacijskih sredstev in z namenom "ugotovitve morebitnih odmikov v poslovanju družbe glede na načrtovane cilje pred izvedbo dokapitalizacije".

Po navedbah SDH so bila dokapitalizacijska sredstva po vplačilu v celoti porabljena, velik del denarja (743.000 evrov) pa je Polzela porabila za plačilo zapadlih obveznosti do Finančne uprave RS.

SDH je že v prvih dveh tednih dodatnega nadzora ugotovil tudi, da si je nekdanji predsednik uprave Polzela Marko Klemenčič, ki je v začetku oktobra nenadoma odstopil, izplačeval plačo, ki je bila za 40 odstotkov višja od tiste, določene v pogodbi. Zaradi te kršitve so z njim po pojasnilih iz SDH dosegli dogovor o sporazumni prekinitvi pogodbe, Klemenčič pa je moral družbi povrniti vsa neupravičena izplačila.

V SDH so opozorili še, da so bile Klemenčičeve izjave za medije ob odhodu iz podjetja "skrajno zavajajoče", tudi tiste, ki so se nanašale na stanje podjetja Polzela.

V SDH so tako na podlagi analize tekočih podatkov o poslovanju ugotovili, da doseženi rezultati družbe bistveno odstopajo od načrtovanih rezultatov poslovanja, ki so bili podlaga za odločitev države za sodelovanje v postopku finančne sanacije družbe.

To je družbi že takoj po izvedeni dokapitalizaciji povzročilo primanjkljaj likvidnih sredstev in zmanjšalo višino kapitala družbe. "Izkazalo se je, da so bili poslovni načrti družbe, ki jih je pripravila takratna uprave družbe Polzela, povsem nerealni, in da jih družba ni sposobna realizirati," so bili ostri v SDH.

Zoper nekdanjega predsednika uprave Klemenčiča bo SDH zato vložil kazensko ovadbo.