Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SD pred SDS

Deli na:

Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi s 25 odstotki glasov zmagala stranka SD, sledila pa bi ji SDS s 23 odstotki, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je za RTVS opravilo podjetje Interstat. Z ministrsko ekipo premiera Boruta Pahorja je zadovoljnih 48,6 odstotka anketiranih, 27,8 odstotka vprašanih pa ne.

Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi s 25 odstotki glasov zmagala stranka SD, sledila pa bi ji SDS s 23 odstotki, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je za RTVS opravilo podjetje Interstat. Z ministrsko ekipo premiera Boruta Pahorja je zadovoljnih 48,6 odstotka anketiranih, 27,8 odstotka vprašanih pa ne.

Na tretje mesto se je med strankami uvrstila Zares (7,8 odstotka), sledijo SNS (2,9 odstotka), LDS (2,7 odstotka) DeSUS (2,5 odstotka) in SLS+SMS (2,4 odstotka). Za zunajparlamentarno stranko NSi bi glasovalo 0,9 odstotka vprašanih, za Lipo pa 0,1 odstotek. 13,1 odstotka vprašanih je neopredeljenih, volitev pa se ne bi udeležilo 15,7 odstotka anketiranih, je pokazala anketa. Trije odstotki vprašanih imena stranke, za katero bi volili, niso želeli povedati.

48,6 odstotka anketiranih je z ministrsko ekipo novega predsednika vlade Boruta Pahorja zadovoljnih, 27,8 odstotka vprašanih pa ne. 23,6 odstotka jih je odgovorilo z "ne vem".

Po mnenju večine vprašanih (43,6 odstotka) bi se morala nova vlada najprej spopasti z gospodarsko krizo oziroma recesijo. Na drugem mestu 23,8 odstotka vprašanih navaja brezposelnost, 12,9 odstotka anketiranih pa meni, da bi vlada morala poskrbeti za socialo. Med perečimi problemi so anketirani izpostavili še zagotovitev večjih plač (12,5 odstotka) in pokojnin (7,7 odstotka). Manj kot pet odstotkov anketiranih prve naloge, s katerimi naj se spopade nova vlada, vidi v inflaciji, neurejenem zdravstvu, skrbi za mlade družine, ekologiji, šolstvu, zunanji politiki, tajkunih, sodstvu in korupciji.

Več kot tri četrtine vprašanih (76,2 odstotka) meni, da podjetja izkoriščajo recesijo kot izgovor za odpuščanje delavcev. 16,5 odstotka anketiranih se s tem ne strinja, 7,3 odstotka pa se do vprašanja ni opredelilo.

Najprimernejši kupec deleža Mercatorja, ki ga prodajata Pivovarna Laško in Infond Holding, je po mnenju polovice vprašanih (50 odstotkov) domači investitor, a ne država. 29,1 odstotka je prepričanih, da bi morala delež v Mercatorju odkupiti država, 5,9 odstotka pa meni, da bi to moral storiti tuji investitor. Z "vseeno mi je" je odgovorilo 4,8 odstotka, z "ne vem" pa 10,2 odstotka anketiranih.

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo je med 24. in 27. novembrom za RTV Slovenija opravilo podjetje Interstat, anketirane pa so bile 703 polnoletne osebe.