GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Saj ni res, pa je! Varuhinja pravic gledalcev na RTV okrcala razvpito novinarko Eugenijo Carl

Deli na:
Saj ni res, pa je! Varuhinja pravic gledalcev na RTV okrcala razvpito novinarko Eugenijo Carl

Eugenija Carl - Foto: STA

Varuhinja pravic gledalcev na RTV Ilinka Todorovski je angažirani novinarki TV Slovenija Eugeniji Carl v zvezi s poročanjem o dogajanju na Univerzi na Primorskem pojasnila, kje so meje profesionalnega novinarstva.

Ponos TV Slovenija, novinarka informativnega programa Eugenija Carl, jih včasih dobi po nosu celo iz lastne medijske hiše. A očitno mora iti za to čez vsako mejo, na kar so nas opozorili poznavalci. Tako je maja lani Carlova v Dnevniku poročala o odzivih na nepravnomočno obsodbo rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča za mobing in spolno nadlegovanje.

V zvezi s tem je pred vhodom v sejno sobo na univerzi ustavila dekanjo Fakultete za humanistične študije dr. Ireno Lazar, ki pa izjave ni želela dati. Novinarka je nato v prispevku dejala, da odklonitev izjave pomeni podporo mobingu in spolnemu nadlegovanju.

Varuhinja pravic gledalcev na RTV Slovenija Ilinka Todorovski je v svojem poročilu ugotovila, da Carlova ni ravnala prav, ko je kot sestavni del podajanja dejstev objavila lastni sklep, izražen v trdilnem stavku, češ da zaradi odklonitve izjave za TVS dekanja avtomatično podpira mobing in spolno nadlegovanje.

Ilinka Todorovski je zapisala: »Čeprav novinarki ne gre oporekati pravice do logičnega sklepanja, in tudi ne do vztrajnosti, angažiranosti in kritičnosti, ki zaznamujejo njen slog, je potrebno opozoriti, da se morajo novinarji javne RTV pri izvajanju sklepov (denimo o tem, kaj je bilo ali bi bilo lahko povedano z molkom neke konkretne osebe) zavedati teže izrečenega, in posebej velike odgovornosti, ki jo imajo, saj imajo tudi veliko družbeno moč. Prav tako je pomembno zavedanje, da je na TV poleg izrečenega pomembno tudi, kako se kaj izreče in prikaže.«