mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sabor za arbitražo

Deli na:

Najpozneje v ponedeljek bodo v saboru podprli vlado, da podpiše sporazum o arbitraži, ki določa način za urejanje spora o meji s Slovenijo, danes piše Večernji list. Jutarnji list meni, da morajo biti z omenjenim sporazumom zadovoljni tako Hrvati kot Slovenci. Vjesnik pa napoveduje, da bosta državi prihodnji teden podpisali sporazum.

Najpozneje v ponedeljek bodo v saboru podprli vlado, da podpiše sporazum o arbitraži, ki določa način za urejanje spora o meji s Slovenijo, danes piše Večernji list. Jutarnji list meni, da morajo biti z omenjenim sporazumom zadovoljni tako Hrvati kot Slovenci. Vjesnik pa napoveduje, da bosta državi prihodnji teden podpisali sporazum.

Večernji list še piše, da so v saboru različna mnenja o potrebni večini za sprejetje sporazuma. Medtem ko opozicija trdi, da je potrebna dvotretjinska večina, je podpredsednik sabora Vladimir Šeks pojasnil, da ne gre za spreminjanje, temveč za določanje meje in bo potrebna le navadna večina.

"Čeprav bi se iz Šeksovih besed lahko sklepalo, da bo tudi za ratifikacijo sporazuma v saboru potrebnih 39 glasov, ker meje ne bodo spremenili temveč določili - v osnutku sporazuma omenjajo tudi kopensko mejo, ki že obstaja - je možno, da bodo sporazum ratificirali z dvotretjinsko večino," pojasnjuje Večernji list. Poudarja, da slovenska pot proti odprtem morju ni vprašljiva, arbiter bo določil le način.

"Slovenci že imajo svobodno plovbo in očitno je, da je njihov interes nekaj več od tega, se pravi izkoriščanje morskega dna, v katerem sta plin in nafta, ter teritorialna širitev njihove suverenosti," opozarja časnik v ločenem komentarju.

Komentator Jutarnjega lista ocenjuje, da je osnutek arbitražnega sporazuma kompromis, ki odpravlja vse strahove ene in druge strani. "Zato je povsem razumljivo, da sta ga sprejeli vladajoči koaliciji na obeh straneh ter predsednika držav in celo bivši, a vplivni Milan Kučan. Zaskrbljujoče je, da sta vodji opozicij Zoran Milanović in Janez Janša, trdila, da je sporno vprašanje stika z odprtim morjem," dodaja zagrebški časnik, ki napoveduje, da bodo na koncu vsi sprejeli odločitev arbitražnega sodišča.

Kosorjeva je uspela zanikati vsa ugibanja o tem, da je Sloveniji dala del hrvaškega teritorija, ter Ljubljani vnaprej zagotovila izhod na odprto morje, čeprav arbitražni sporazum omenja dotik proti odprtem morju, ne pa z odprtim morjem, piše Vjesnik. Izpostavlja, da bosta Hrvaška in Slovenija prihodnji teden podpisali sporazum o arbitraži.

"Nihče od glavnih akterjev hrvaške politike ne dvomi v nujnost hrvaškega članstva v EU, nobena stranka si ne more privoščiti, da jo bodo etiketirali in omenjali kot tisto, ki je blokirala napredek, ki je bil ustvarjen z odpravo vseh ovir na poti Hrvaške proti EU," poudarja Vjesnikov komentator. Dodaja, da bo potrditev sporazuma v saboru dokaz zrelosti ne le premierke Kosorjeve, temveč celotne hrvaške politike.