Slovenija

S koliko denarja se v Sloveniji kupijo volitve

Deli na:
S koliko denarja se v Sloveniji kupijo volitve

Foto: Profimedia

Koliko denarja je treba zbrati, da lahko neka politična skupina kupi volitve v Sloveniji? Z uradnimi sredstvi za volilno kampanjo to vsekakor ni mogoče, zato kampanja neuradno poteka preko medijev, ki pa so v veliki večini naklonjeni vladajoči politični opciji.

Mediji imajo vsekakor zelo pomemben vpliv na javno mnenje, zato so politiki največje opozicijske stranke sodelovali pri ustanovitvi nove televizije. Toda na volitvah leta 2004 je SDS zmagala brez (svojih) medijev, predvolilne kampanje nekaterih strank in kandidatov pa kažejo, da je volitve mogoče dobiti tudi brez velikih zneskov denarja.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o ceni volitev in kako je treba porabiti denar; o očitkih Janeza Janše, da se je s pranjem denarja v NLB pridobilo ogromna sredstva, s katerimi lahko v Sloveniji kupiš volitve; zakaj zgolj z uradnim delom kampanje ni mogoče zmagati; zakaj je najbolj učinkovito, če nekoga pred volitvami zaprejo; kako je bolj kot denar pomemben vpliv na medije in kakšen je njihov dejanski vpliv na volivce; zakaj sam denar ne jamči zmage; kako denar pomaga pri promociji novih obrazov; koliko denarja so uradno zbrale stranke.