favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rusi rešujejo Agrokor, kakšna bo usoda Mercatorja?

Deli na:
Rusi rešujejo Agrokor, kakšna bo usoda Mercatorja?

Foto: Bobo

Hrvaški Agrokor in ena njegovih največjih upnic, ruska banka Sberbank, naj bi danes podpisala posojilno pogodbo.

Ta bo zagotovila likvidnost največje hrvaške družbe v naslednjih treh mesecih. Na sedežu hrvaške vlade pa je pričakovati srečanje podpredsednice vlade in gospodarske ministrice Martine Dalić z največjimi dobavitelji Agrokorja.

Sberbank je v ponedeljek zvečer za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnila, da bo dodatno financiranje pomagalo stabilizirati tekočo likvidnost Agrokorja in da ta problem rešujejo v sodelovanju z rusko banko VTB in in drugimi ključnimi bankami upnicami.

Spomnili so, da so se srečali s predstavniki ključnih bank upnic Agrokorja ter da bodo ob pomoči svetovalcev pripravili načrt likvidnosti koncerna za prihodnje tri mesece, o katerem naj bi soglasje dosegli do danes. V njem bi lahko bilo nakazano tudi, kakšna bo prihodnja usoda posameznih delov koncerna. Del Agrokorjeve trgovske veje je tudi Mercator.



Rešitev ob tem iščejo še v hrvaški vladi, ki je večkrat izpostavila, da si želi pogovarjati z vsemi akterji, ker je Agrokor pomemben steber gospodarstva južne slovenske sosede. Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek potrdil, da se bo podpredsednica vlade Dalićeva verjetno danes srečala z več glavnih dobaviteljev Agrokorja.

Največji Agrokorjevi dobavitelji, kot so Podravka, Kraš, Vindija, Dukat in Franck, so po ponedeljkovem srečanju dejali, da so uskladili interese, kako sanirati dolg, ki ga ima do njih ta največji hrvaški koncern. Potrdili so, da se bodo srečali s predstavniki vlade kot tudi z drugimi dobavitelji in predstavniki bank upnic.

Po mnenju dobaviteljev so domnevni predlogi bank upnic, da bi odpisali del dolgov od Agrokorja, nesprejemljivi. Agrokorjeve obveznosti do največjih dobaviteljev presegajo dve milijardi evrov, ocenjujejo na Hrvaškem.