benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rudi Oberstar delal za KOS proti Sloveniji

Deli na:
Rudi Oberstar delal za KOS proti Sloveniji

Foto: faksimile

O svojem delovanju za Kontraobveščevalno službo JLA (KOS) proti Sloveniji je Oberstar podal izjavo v zaporu 4. julija 1991.

Potem ko smo pred dvema tednoma objavili izseke iz izjave, ki jo je med osamosvojitveno vojno v zaporu podal nekdanji kapetan Kontraobveščevalne službe jugovojske Šefket Suljević, tokrat objavljamo še izjavo, ki jo je prav tako v zaporu tedaj podal sodelavec KOS-a Rudolf (Rudi) Oberstar iz Kočevja. Oberstar, nekdanji pripadnik JLA s činom zastavnika, je začel za KOS zoper slovensko osamosvojitev delovati septembra 1990.

Ta čas je kot začetek tega dela zapisal Oberstar v izjavi. Kapetan JLA iz ribniškega garnizona Suljević mu je sprva ponudil usluge pri nabavi gradbenega materiala za njegovega sina in ga povprašal, ali pozna koga, ki dela v enoti Teritorialne obrambe v Kočevski Reki, ali bi ju lahko povezal. Oberstar se je spomnil, da je v Kočevski Reki kot član posebne enote TO angažiran fant njegove hčerke Erike – Darko Njavro.

Organiziral je srečanje Njavra in Suljevića, pri čemer je Njavro v nadaljnjem sodelovanju s Suljevićem po usmeritvah poveljnika posebne enote TO Toneta Krkoviča igral dvojno vlogo – na videz je nosil informacije Suljeviću, dejansko pa ga je zavajal, s tem tudi njegove nadrejene in posredno vojaški vrh, ki jih je Suljević redno obveščal o (dez)informacijah.

Kot je zapisal Oberstar, je bila njegova vloga kurirska, prenesel je okoli deset pisem od Suljevića do Njavra in dve ali tri v obratni smeri. Za stike Suljevića z Njavrom je dal Oberstar na razpolago svoje stanovanje v Ribnici. Po besedah brigadirja Toneta Krkoviča na nedavni novinarski konferenci ima Oberstar v Kočevju gostinski lokal z imenom Tri zvezde, kjer je v času osamosvajanja delovala jugoslovanska agentura.

V njej je bila ustanovljena prva celica Zveze komunistov – gibanja za Jugoslavijo, katere predsednik je postal Jože Novak, bivši partijski sekretar občine Kočevje. Šlo je za politično stranko jugooficirjev, ki so skušali obdržati komunizem in Jugoslavijo, saj so od obojega uživali finančne koristi. Po osamosvojitvi je postal ta lokal zbirališče socialnih demokratov oziroma nekdanjih partijcev. Lokal odlično služi tudi s pripravo hrane za Slovensko vojsko – v zadnjih 13 letih je Gostilna Tri zvezde Erika Kure, s. p., od ministrstva za obrambo, po podatkih spletne aplikacije Supervizor, prejela kar 935 tisoč evrov.

V to gostilno je v času osamosvajanja hodil tudi poveljnik specialne enote milice Vinko Beznik, se spominja Njavro. Sovraštvo Oberstarja do Beznika je bilo veliko, s Suljevićem je delal načrte, kako bosta Beznika napila, strpala v kombi in ga odpeljala v garnizon JLA v Ribnici.

Njavro ne more razumeti, da slovenski organi pregona vse do danes zoper Suljevića in Oberstarja niso storili nič, čeprav iz njunih izjav v zaporu izhaja, da sta aktivno delovala proti osamosvojitvi, ovajala, Suljević je celo določil koordinate za letalsko bombardiranje terena v Kočevski Reki, kjer je domneval, da so enote TO.