petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

RTV Slovenija išče naslednika Lada Ambrožiča

Deli na:
RTV Slovenija išče naslednika Lada Ambrožiča

Foto: Bobo

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je na spletnem portalu MMC objavila razpis za delovno mesto varuha pravic gledalcev in poslušalcev.

Kadrovska služba zavoda bo prijave kandidatov sprejemala do vključno 23. decembra, programski svet RTVS pa bo o novem varuhu odločal 16. januarja. Zdajšnji varuh Lado Ambrožič bo dan prej predčasno končal funkcijo.

Ambrožič je pred tednom dni programski svet RTVS obvestil, da bo zaradi upokojitve 15. januarja predčasno končal funkcijo varuha pravic gledalcev in poslušalcev. Svet je zato sklenil, da bo o novem varuhu odločal na seji 16. januarja. Priprava razpisa je bila v pristojnosti generalnega direktorja zavoda Marka Fillija.

V objavljenem razpisu za delovno mesto varuha so med pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat, navedeni univerzitetna izobrazba oziroma raven izobrazbe druge bolonjske stopnje in najmanj deset let delovnih izkušenj na področju medijev. Kandidata mora odlikovati visok profesionalni in osebni ugled ter zaupanje v javnosti.



Obenem za kandidate veljajo enake omejitve kot za člane programskega sveta zavoda, razen v delu, ki se nanaša na zaposlene na RTVS, ki se na razpis tudi lahko prijavijo. Kot varuh med drugim ne more biti imenovan kandidat, ki je ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem bil član organov političnih strank, poslanec DZ ali poslanec Evropskega parlamenta.

Prav tako za varuha ne more biti imenovana oseba, ki je članica organov vodenja, upravljanja ali nadzora oziroma je zaposlena pri konkurenčnih medijih, in oseba, ki ima v teh medijih lastniške deleže. Kandidati morajo k prijavi priložiti življenjepis, program dela in vizijo razvoja razpisanega področja. Varuh je imenovan za dobo petih let.

Programski svet RTVS je sicer nedavno potrdil spremembe pravilnika o delovanju varuha. Spremembe natančneje določajo varuhove naloge in pristojnosti, pri čemer poseben poudarek dajejo prisotnosti varuha v medijih RTVS. Določeno je, najmanj koliko programskega časa in v katerih oddajah bo varuh imel na voljo, lahko pa ga bo dobil tudi več.