državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Romi varnostna grožnja v novomeški bolnišnici

Deli na:
Romi varnostna grožnja v novomeški bolnišnici

Foto: tlaki-skok.si

Odkar so v novomeški bolnišnici odprli novi urgentni center, se je število varnostnih incidentov podvojilo, kar 70 odstotkov jih povzročijo Romi.

Nedavno so zdravniki na urgentnem centru UKC Ljubljana zaradi vse pogostejših groženj osebju in incidentov, ki jih povzročajo pacienti in njihovi spremljevalci, zahtevali navzočnost policije, več varnostnih kamer, skrite tipke za javljanje nevarnosti in omejitev prihodov na največ dva spremljevalca na bolnika. Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan pa je kmalu za tem opozorila, da se je število incidentov v njihovi bolnišnici po odprtju novega urgentnega centra v slabem letu dni podvojilo, kar 70 odstotkov pa jih povzročijo Romi. Zanimalo nas je, kako so v novomeški bolnišnici ukrepali v zvezi s tem, kolikokrat je morala po odprtju nove urgence posredovati policija, ali so omejili število spremljevalcev pri posameznem pacientu. Znano je namreč, da hodijo Romi v bolnišnico pogosto v večjih skupinah.

 Zupanova je potrdila, da imajo v urgentnem centru največ težav z Romi, ki prihajajo v večjem številu in zaradi katerih varnostna služba tudi največkrat posreduje tako, da poskrbi za fizični umik iz bolnišničnih prostorov. V kar precej primerih je morala posredovati tudi policija. Med drugim v zvezi s predhodnim strelskim obračunom v romskem naselju in prepiri med Romi v bolnišničnih prostorih. Med drugim so sprejeli novi hišni red, s katerim so določili, da se obiski pri pacientu omejijo na največ dve osebi hkrati, v kratkem pa bodo v sodelovanju z zunanjo varnostno službo pripravili oceno ogroženosti, na podlagi katere bodo posodobili varnostni načrt in v skladu s tem sprejeli ukrepe.