Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Romi iz Dobruške vas obtoženi protipravne pozidave kmetijskega zemljišča

Deli na:
Romi iz Dobruške vas obtoženi protipravne pozidave kmetijskega zemljišča

Foto: Bobo (slika je simbolična)

Na novomeškem okrajnem sodišču se je v sredo začela glavna obravnava v sojenju proti več romskim družinam iz naselja Dobruška vas v občini Škocjan, poročajo mediji. Romi so obtoženi, da so protipravno pozidali kmetijska zemljišča v lasti Kmetijske zadruge Krka, zaradi česar jim grozi denarna kazen ali leto dni zapora.

Obtožni predlog tožilstva romske družine bremeni, da so brez upravnih dovoljenj in v nasprotju z zakonom o graditvi objektov pozidali kmetijska zemljišča v lasti zadruge. To so tri parcele v katastrski občini Dobrava, velike 10.112 kvadratnih metrov, od tega si približno 70 odstotkov zemljišč lastijo Romi, poroča današnje Delo. Kaznivo dejanje je pred tremi leti policiji naznanil nekdanji direktor KZ Krka Jure Vončina, ovadbo pa je napisala policija.

Na sredinem sojenju je na zatožno klop sedlo pet Romov, dva pa se glavne obravnave nista udeležila. Novomeški tožilec Bojan Avbar je po poročanju Dnevnika prepričan, da bi lahko s tem sodnim procesom prišli do vzorčnega dogovora med državo, občino, lastniki zemljišč in Romi, ki živijo v nelegalnih romskih naseljih. Posledica dogovora bi bilo napeljevanje vode in elektrike.

Romi sicer že več desetletij živijo na zasebnem zemljišču, ki je zadnjih dvajset let v lasti Kmetijske zadruge Krka. Naselje so začeli graditi že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Rome tja sama naseljevala tedanja občina Novo mesto. Po prenosu lastništva zemljišča na zadrugo v začetku devetdesetih tudi ta najmanj do leta 2002 temu ni nasprotovala, še piše Dnevnik.

Obtoženi so na sredinem sojenju zatrjevali, da jih nihče ni opozoril, da živijo na zemljišču kmetijske zadruge. Predstavnik KZ Krka pa je po poročanju Dela povedal, da so Občini Škocjan že leta 2010 poslali ponudbo za odkup zemljišč, a ni bilo nobenega odziva.

Obravnava se bo nadaljevala 15. junija, ko bodo zaslišali tudi direktorja urada za narodnosti Stanka Baluha, škocjanskega župana Jožeta Kaplerja in predstavnika Amnesty International Slovenije.