Slovenija

Romi in »civili« na dveh bregovih: Na obisku pri Romih v Žabjaku

Deli na:
Romi in »civili« na dveh bregovih: Na obisku pri Romih v Žabjaku

Foto: Primož Lavre - Darka Brajdič, romska svetnica iz občine Šentjernej, je podprla protest Romov.

Po protestih romske skupnosti v Ljubljani in le dan za tem, ko je skupina najstniških Romov napadla gospo iz Šentjerneja v večernih urah, a na srečo brez hujših posledic, sva se s fotografom mudila sredi romskega naselja Žabjak - Brezje v občini Novo mesto.

V njem naj bi živelo že več kot tisoč Romov, kar 99 odstotkov naj bi jih prejemalo socialno pomoč.

Ne glede na letni čas, naj si bo sonce ali dež, tudi ni pomembno, kakšen je dan v tednu. V tem največjem romskem naselju v jugovzhodnem delu Slovenije, ki se še naprej širi, zato narašča zaskrbljenost večinskega prebivalstva, se vedno nekaj dogaja, zato ni nikoli dolgčas.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o zanimanju, ki ga je med prebivalci Žabjaka zbudil Reporterjev obisk; o razmerah, v kakršnih živijo Romi v Žabjaku; o pritožbah čez ravnanje policistov; o nezaupljivosti ob vprašanjih o prisotnosti drog in kriminalnih dejanj v naselju; kaj o službah v Revozu, kjer vztrajno iščejo delavce, pravijo Romi v Žabjaku; o širjenje romskega naselja po legalizaciji; o kritikah Dolenjcev nad Romi in kaj o odnosu s »civili« menijo dolenjski Rom; o očitkih, da na Dolenjskem nastajajo getoizirana naselja.