Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Roman Leljak v Sloveniji na sodiščih, na Hrvaškem pa gost v Saboru in na HTV

Deli na:
Roman Leljak v Sloveniji na sodiščih, na Hrvaškem pa gost v Saboru in na HTV

Foto: HTV

Roman Leljak je prejšnji teden poslancem Mosta v hrvaškem Saboru svetoval glede priprave hrvaškega zakona o arhivih, nato pa je gostoval v dveh oddajah HTV.

Prejšnji torek bi se morala na okrajnem sodišču v Sevnici začeti glavna obravnava proti publicistu in raziskovalcu Romanu Leljaku zaradi razžalitve nekdanjega šefa slovenske SDV Janeza Zemljariča, a slednjega kot zasebnega tožnika zaradi bolezni ni bilo. Skupaj z obtoženim je prišla tudi ekipa novinarjev Hrvaške televizije, ki pa v sodno dvorano ni smela.

Nato se je iz sodišča Leljak odpeljal v Zagreb, kjer je bil najprej gost stranke Most v hrvaškem Saboru, nato pa ga je gostila še HTV. Na povabilo visokega predstavnika Mosta Nikole Grmoje je Leljak hrvaške poslance te stranke seznanil o slovenskem zakonu o arhivih in svojih izkušnjah pri raziskovanju.

Stranka Most namreč pripravlja zakon, s katerim bi odprli arhive nekdanje SDV na Hrvaškem, pri tem pa pričakujejo tudi podporo največje vladne stranke HDZ. Leljak je poslancem Mosta predlagal, da jugoslovanske politične funkcionarje, kar zadeva osebne podatke, izenačijo s sedanjimi hrvaškimi funkcionarji. Ob tem jim je izrazil svojo popolno podporo in pozval, da dajo spremembe zakona čim prej v proceduro.

»Zakon mora biti celovit in mora zagotoviti, da se Državnemu arhivu preda celotno gradivo nekdanje Udbe. V Sloveniji se že 70 let borimo z demonom komunizma,« je ob izpostavil v oddaji V mreži Prvega, v kateri je razpravljal o hrvaški noveli zakona. Pred tem pa ga je HTV gostila še v oddaji Studio 4, kjer je govoril o vrzelih v slovenskem zakonu, na katere bi morali biti hrvaški predlagatelji pozorni.

Povezave do oddaj na HTV, kjer je nastopil Roman Leljak:

ROMAN LELJAK V SABORU NA POZIV MOSTA

LELJAK: V SLOVENIJI SE ŽE VEČ KOT 70 LET BORIMO Z DEMONOM KOMUNIZMA