Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rimskim termam ne bo treba vrniti 3,5 milijona € evropskih sredstev

Deli na:
Rimskim termam ne bo treba vrniti 3,5 milijona € evropskih sredstev

Foto: Bobo

Celjsko višje sodišče zavrnilo pritožbo tožilstva v zadevi Rimske terme, družbi pa tako ne bo treba državi vrniti 3,5 milijona evropskih sredstev, poroča Večer.

Sodba je zdaj pravnomočna, ali bo tožilstvo vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, pa po poročanju časnika še ni znano.

Celjski višji sodniki so zavrnili pritožbo tožilca specializiranega tožilstva Stanislava Pintarja, ki se je pritožil na sodbo okrožne sodnice Mojce Turinek. Ta je v tretje odločila, da Rimskim termam ni treba vrniti denarja.

Višji sodniki naj bi tako sledili prvostopenjski sodbi in presodili, da denar ostaja Rimskim termam. Gre za primer, ko so Rimske terme v stečaju ob sodelovanju velenjskega Vegrada kot gradbenega izvajalca dobile evropski denar za obnovo zdravilišča na osnovi navideznih gradbenih situacij oziroma z goljufijo.


Rimskim termam je bila kot pravni osebi odgovornost za goljufijo že pravnomočno dokazana, saj so s tožilstvom spomladi 2013 podpisali sporazum o priznanju krivde za goljufijo na škodo EU, ne pa tudi za vrnitev dela evropskih sredstev v omenjenem znesku.

Potem ko je sodnica Romana Gradič dvakrat v kazenskem postopku odločila, da morajo Rimske terme denar vrniti državi, ker so bila evropska sredstva za obnovo zdravilišča pridobljena z goljufijo oziroma s prikazom fiktivnih računov, je zadeva v tretjem sojenju pri sodnici Mojci Turinek dobila drugačen epilog, spominja Večer.

Sodnica je namreč po zaslišanju dodatnih prič z ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo menila, da pravna oseba Rimske terme ni pridobila protipravne premoženjske koristi, ker so objekt pozneje v letu 2013 dokončali z novimi sredstvi in ob soglasju gospodarskega ministrstva. Ob tem pa gospodarsko ministrstvo sodišču nikoli ni priglasilo premoženjskega zahtevka za vrnitev 3,5 milijona evrov v kazenskem postopku, ampak le v gospodarski pravdi, ki pa na celjskem sodišču še vedno teče. Na ta način je vložen premoženjski zahtevek zato, ker je šla pravna oseba Rimske terme v stečaj pred potekom petih let od pridobitve evropskih sredstev.

Finančna uprava Republike Slovenije je zadnji dan leta 2014 iz stečajne mase Rimskim termam vzela 3,5 milijona evrov in jih vrnila v državni proračun. Po odločitvi upravnega sodišča, ki je razveljavilo sklep o izvršbi, so morali sredstva vrniti v stečajno maso Rimskih term, kjer so še danes.