pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Restavriranje neznanega portreta Alme M. Karlin

Deli na:
Restavriranje neznanega portreta Alme M. Karlin

Foto: Arhiv Reporterja

Nova presenečenja, povezana z življenjem Alme M. Karlin, pisateljice, svetovne popotnice in teozofinje, se nadaljujejo.

Po lanskoletni najdbi kipca Li Tieguaija, pogrešanega kar šestdeset let, ki je Almo spremljal na njeni neprekinjeni osemletni poti po svetu, je bil v tem tednu restavriran doslej skoraj povsem neznan portret Alme M. Karlin. Predvidoma v tridesetih letih prejšnjega stoletja ga je naredila Thea Schreiber Gamellin, slikarka in prijateljica Alme Karlin.

V pogovoru z Barbaro Trnovec, kustosinjo etnologinjo in antropologinjo Pokrajinskega muzeja Celje, smo izvedeli, da je bil portret zelo poškodovan in na poti uničenja, a je bila na srečo sprejeta skupna odločitev Pokrajinskega muzeja in Teozofske knjižnice in bralnice Alme M. Karlin v Celju kot lastnice portreta. V zameno za restavriranje portreta in okvirja, za kar je bilo porabljenih okoli 700 evrov, restavriranje pa je bilo zaupano akad. slikarki Jasni Radšel, bo portret jeseni prvič javno predstavljen na novi razstavi o slikarki Thei Schreiber Gamellin.

V zvezi z Almo M. Karlin je zanimivih še osem njenih knjig, ki jih v Teozofski knjižnici in bralnici Alme M. Karlin hranijo v zaklenjeni vitrini. Knjižnici jih je že prej podaril Aristid Havliček, teozof in poznavalec zahodne mistične knjige. Podarjene knjige potrjujejo izjemno zanimanje Alme M. Karlin za teozofijo, ki se je, kot je pojasnila Barbara Trnovec v knjigi Kolumbova hči (Pokrajinski muzej Celje, 2015) začelo v Londonu. Tam je Alma srečala norveško teozofinjo Karro, ki je Almo ob njunem ponovnem srečanju v Oslu dokončno vpeljala v teozofski krog. Tako je Alma sledila teozofskemu učenju do konca svojega življenja. Po pričevanju Branka Dobravca, nekdanjega predsednika celjskega teozofskega društva, je Alma, prav tako članica celjskega teozofskega društva, verjela v reinkarnacijo, kar je potrdila še pričevalka Alminega življenja Erika Madronič. Ko je namreč na Almo naslovila vprašanje, kaj bi rada bila, če bi se še enkrat rodila, je Alma odvrnila: »Ptica, da bi lahko potovala.«

Foto: Na novo odkrit in pravkar restavriran portret Alme M. Karlin ter osem knjig, shranjenih v zaklenjeni vitrini Teozofske knjižnice in bralnice Alme M. Karlin v Celju.