mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Reševanje Mure odloženo

Deli na:

Prokurist družbe Mura Zdenko Podlesnik je danes na sedežu Soda predstavil poslovni načrt, po katerem bi družbi, ki je v velikih težavah, omogočili poslovanje. Odločitve o morebitnem sodelovanju države pri reševanju podjetja na sestanku niso sprejeli, več naj bi bilo znanega v tem tednu, je za STA povedal izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele.

Prokurist družbe Mura Zdenko Podlesnik je danes na sedežu Soda predstavil poslovni načrt, po katerem bi družbi, ki je v velikih težavah, omogočili poslovanje. Odločitve o morebitnem sodelovanju države pri reševanju podjetja na sestanku niso sprejeli, več naj bi bilo znanega v tem tednu, je za STA povedal izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele.

"Poslovni načrti, ki jih je danes prestavil prokurist Mure Zdenko Podlesnik, so označeni kot zaupni in jih ne moremo komentirati," je po sestanku povedal Golob Matzele. O tem, ali bo Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) sodelovala, je "še prezgodaj govoriti". Kot pravi, so se danes z načrti le seznanili in jih morajo proučiti. Več bo po njegovih besedah znanega v tem tednu.

Podlesnik, ki danes za pojasnila zaenkrat ni bil dosegljiv, je prejšnji teden povedal, da podjetje nujno potrebuje pet milijonov evrov, da bi lahko poslovalo in zadržalo stranke. Sredstva naj bi namenili v perspektivni del Mure, po nekaterih variantah v hčerinski družbi Mura - Unikat ter Mura in partnerji. Denar naj bi po Podlesnikovih besedah potrebovali do te srede.

Iz Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je 12,2-odstotni lastnik največjega slovenskega tekstilnega podjetja, pa so po današnjem sestanku sporočili, da je dokument, ki vsebuje predloge za reševanje podjetja oz. nadaljevanje proizvodnje v okviru perspektivnih programov, "označen kot zaupen, zato ga ni mogoče komentirati". "Sod bo dokument natančneje proučil in se do predlogov opredelil v prihodnjih dneh, pri tem pa skušala skupaj z ostalimi deležniki poiskati rešitev, ki bo najboljša tako za Muro kot njene zaposlene," so še navedli.

Predsednik sindikata v Muri Drago Forjan je danes za STA povedal, da načrt, kot jim ga je predstavil Podlesnik, podpirajo, "ker se rešujejo delovna mesta - žal ne vsa - in ker se ohranja blagovna znamka". Forjan načrta sicer ni želel podrobneje komentirati.

Direktor Soda, ki je za NFD drugi največji lastnik Mure, Tomaž Kuntarič je minuli petek povedal, da Sod pri tem načrtu finančno ne more sodelovati. Sodelovanje PDP, ki jo je Kapitalska družba (Kad) že dokapitalizirala v višini pet milijonov evrov in je namenjena upravljanju državnih deležev v podjetjih, ki so potrebna prestrukturiranja, je po navedbah Kada odvisno od ekonomske upravičenosti načrta.

Mura, ki ima okoli 3300 zaposlenih, je v velikih finančnih težavah. Revizija poslovanja, ki jo je pred morebitnim reševanjem te družbe naročil Sod, je pokazala, da bi Mura za rešitev potrebovala 26 milijonov evrov. Dokapitalizacija v višini 8,5 milijona evrov, ki se je iztekla konec maja, ni uspela. Premier Borut Pahor je pred tem po enem od sestankov o problematiki v podjetju zatrdil, da se je ob neuspešni dokapitalizaciji država pripravljena prek Soda vključiti v reševanje perspektivnega dela družbe, in sicer s povečanjem deleža in nato prenosom na PDP.