zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Reorganizacija CSD-jev naj bi sprla Kopač Mrakovo in Koprivnikarja

Deli na:
Reorganizacija CSD-jev naj bi sprla Kopač Mrakovo in Koprivnikarja

Foto: Bobo

Koalicija si je za popraznične dni pustila usklajevanje nekaterih perečih vprašanj.

Med drugim bo znova skušala najti skupen jezik glede reorganizacije centrov za socialno delo, ki jo je pripravila ministrica iz vrst SD Anja Kopač Mrak, a koalicijskih SMC in DeSUS v večkratnih pogovorih ni prepričala. Ta tema naj bi razgrevala njihove odnose.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova po zadnjih neuspešnih usklajevanjih koalicije glede reorganizacije centrov za socialno delo izjav ni dajala, a nejevolje ne skriva. Po neuradnih informacijah naj bi se glede projekta sporekla tudi z ministrom za javno upravo iz vrst SMC Borisom Koprivnikarjem.

Ministrica je zagotovila, da ima predlog reorganizacije podporo stroke in da je nasprotovanje predlagani rešitvi politično. Kot je že večkrat pojasnila, centre za socialno delo povezujejo v 16 območnih centrov, pri čemer pa se za ljudi ne bo nič spremenilo, saj se bodo strokovne naloge izvajale v lokalnih enotah. Slednjim, kot je dejala, le odvzemajo administrativne naloge.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je pojasnil, da jih moti izguba pravne subjektivitete centrov za socialno delo, saj da se s tem odpirajo možnosti, da s časom pride do ukinitve nekaterih centrov.

Po drugi strani je neuradno slišati tudi očitke ministrici, da za predlagano reorganizacijo tiči kadrovska politična računica. V SMC pričakujejo, da bo zelo jasno opredelila kriterije za reorganizacijo centrov za socialno delo. Šele zatem se bodo lahko začeli pogovarjati o vsebini sprememb, za katere želijo, da bi ljudem v stiski omogočile, da bi še hitreje dobili še bolj kakovostne storitve, je v četrtek pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Verjame, da bo ministrica to storila v najhitrejšem možnem času. Sicer pa je Kustec Lipicerjeva poudarila, da pozitivno ocenjujejo napor ministrice in njene ekipe pri projektu izboljšanja kakovosti dela centrov.

Nova trenja nakazana zaradi pričakovanih sprememb zakona o delovnih razmerjih

Premier Miro Cerar je pred koalicijskim srečanjem minuli teden izpostavil pričakovanje, da bo Kopač Mrakova pripravila spremembe delovne zakonodaje, ki bodo zagotovile sorazmerje med varstvom pravic delavcev ter interesi gospodarstva. Tudi Kustec Lipicerjeva je poudarila, da delovnopravna zakonodaja rabi osvežitev, modernizacijo.


Pri tej temi se odpira nova fronta, saj je Kopač Mrakova že pojasnila, da bo na vlado poslala predlog novele o urejanju trga dela in novele zakona o inšpekciji dela, medtem ko iz njenih rok ne bodo šle spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki bi prinesle spremembe pri razlogih za odpuščanja, saj da bi to vodilo v konflikt s sindikati. A če bo uslišala le sindikalne zahteve, si na drugi strani Kopač Mrakova odpira konflikt z delodajalci, ki so že tako nezadovoljni zaradi davčnih obremenitev.

Če bi stranke želele spremembo zakona o delovnih razmerjih, je to po besedah ministrice mogoče storiti v državnem zboru. A sta jo tako prvak DeSUS Karl Erjavec kot Kustec Lipicerjeva že spomnila, da je to njena naloga.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je takšne zahteve do ministrice pospremil z besedami: "Izgleda, da se veliko pričakuje od določenih ministrov, od nekaterih pa relativno zelo malo ali nič." Razprave glede reorganizacije centrov za socialno delo minuli teden ni želel komentirati, izrekel se bo po končni odločitvi političnega vrha. A nejevolje v stranki, kjer trdno stojijo za svojo ministrico, ne skrivajo.

Po prvomajskih praznikih nadaljevanje pogovorov o spremembah zdravstvene, prostorske in gradbene zakonodaje

Koalicijo po praznikih čaka tudi piljenje predloga sprememb prostorske in gradbene zakonodaje, ki jo pripravlja ministrica za okolje iz vrst DeSUS Irena Majcen. Na zadnjem srečanju se namreč še niso poenotili, vendar je Erjavec izpostavil zadovoljstvo, da pri spremembah ni konceptualnih razlik. Tako pričakuje, da bo zakonodaja, ki bo olajšala pridobivanje gradbenih dovoljenj, v parlamentarno obravnavo vložena junija. Gre za predlog zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, predlog gradbenega zakona ter zakona o urejanju prostora.

Tudi na zdravstvenem področju jih čaka veliko dela. Potem ko so partnerji vendarle uspeli uskladiti predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, strma pot čaka tudi predlog novele zakona o pacientovih pravicah in zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Slednji je še v povojih, ministrstvo predlog dopolnjuje s pripombami in predlogi iz javne razprave, ki jih ni bilo malo.

Predlog novele o pacientovih pravicah je ministrstvo poslalo na vlado že v začetku aprila, a se je v koaliciji zataknilo. Pomislekov stranke SD ministrica Milojka Kolar Celarc ni odpravila s pogovorom v poslanski skupini minuli teden. Tako so dogovorjeni, da bosta DeSUS in SD do 5. maja pripravili pisne pripombe.

Tik po praznikih bo aktivna tudi opozicija. V NSi bodo v četrtek predstavili predlog sprememb pokojninskega sistema, ki bi upokojencem po njihovih navedbah zagotovil najmanj 617 evrov pokojnine. Kot so napovedali, bodo s podatki, izračuni in simulacijami dokazali, da se da s spremembo obstoječega pokojninskega sistema narediti sistem vzdržen, predvsem pa takšen, da bodo upokojenci prejemali dostojne pokojnine.