mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rehnov kompromis

Deli na:

Dogovor, ki bo omogočil nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU, je blizu, je danes po nizu srečanj v Bruslju menilo češko predsedstvo EU. Optimističen je tudi hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković, ki ocenjuje, da novi kompromisni predlog v veliki meri upošteva znana hrvaška stališča. Slovenija je sporočila le, da bo predlog preučila.

Dogovor, ki bo omogočil nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU, je blizu, je danes po nizu srečanj v Bruslju menilo češko predsedstvo EU. Optimističen je tudi hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković, ki ocenjuje, da novi kompromisni predlog v veliki meri upošteva znana hrvaška stališča. Slovenija je sporočila le, da bo predlog preučila.

"Predsedujoči trio EU je trdno prepričan, da je dogovor, ki bo omogočil nadaljevanje pogajanj, sedaj blizu," je sporočilo predsedstvo. Predsedujoči trio EU v sestavi Francije, Češke in Švedske, ki je danes sodeloval na srečanjih s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom ter evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom, je obe strani tudi pozval, naj bosta v tej "odločilni fazi konstruktivni". Trio tudi pričakuje čimprejšnji dokončni odgovor obeh strani na najnovejši Rehnov kompromisni predlog.

"Rehnov predlog, ki ima tudi močno podporo predsedujočega tria EU, je dobra osnova za dosego sprejemljive rešitve," je danes ocenil Jandroković. "V veliki meri ta predlog upošteva znana hrvaška stališča: ločitev pogajanj od dvostranskih vprašanj, deblokado pogajanj in reševanje vprašanja meje v okviru mednarodnega prava pred mednarodnim pravosodnim telesom," je dodal.

"Obstajajo še nekateri elementi, o katerih moramo na Hrvaškem opraviti politična posvetovanja," je še povedal vodja hrvaške diplomacije, ki verjame, da bo Hrvaška dokončno stališče o predlogu Evropske komisije za način reševanja vprašanja meje, ki bi omogočil nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU, predstavila kmalu.

Slovenski minister Samuel Žbogar danes v Bruslju ni želel dajati izjav za javnost, z zunanjega ministrstva pa so sporočili le, da bo Slovenija nov, dopolnjen kompromisni predlog evropskega komisarja Rehna podrobno preučila in svoje stališče zavzela po razpravi na vladi in v državnem zboru.

"Komisar Rehn je predstavil dopolnjen predlog za reševanje vprašanja meje, ki bi hkrati omogočil nadaljevanje hrvaških pristopnih pogajanj pri poglavjih, kjer je Slovenija izrazila zadržek zaradi vsebovanih mejnih prejudicev," so še zapisali na MZZ.

Čeprav nobena stran danes uradno ni želela komentirati vsebine najnovejšega Rehnovega predloga, pa naj bi ta po navedbah diplomatskih virov v Bruslju predvideval, da naj bi o mejni črti odločal mednarodni arbitražni tribunal, o koriščenju pomorskih območij in stiku Slovenije z odprtim morjem pa naj bi se odločalo na podlagi mednarodnega prava, dobrososedskih odnosov in ob upoštevanju načela pravičnosti.

V arbitražnem tribunalu naj bi bilo pet članov, po enega naj bi izbrala Ljubljana in Zagreb ločeno, preostale tri pa skupaj. Če se ne bi mogla dogovoriti, naj bi o njih odločil predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu. Prav tako naj bi se oba parlamenta vnaprej zavezala, da bosta odločitev arbitraže sprejela.

Pogovori se sicer po navedbah virov v Bruslju tudi po današnjem dnevu nadaljujejo in novi sestanek bo sledil kmalu. Viri sicer niso podrobneje razložili, v kateri sestavi naj bi potekal novi sestanek in v kakšnih sestavah so potekali današnji sestanki, na katerih so sodelovali trio EU, tudi slovenski in hrvaški zunanji minister ter komisar Rehn.

O tem, kaj bo s pogajalsko konferenco Hrvaške z EU, ki je napovedana za ta petek, bo odločeno v četrtek, so še pojasnili viri. V četrtek bo namreč o tem odločil odbor stalnih predstavnikov držav članic pri EU, in sicer naj bi bila Hrvaška na dnevnem redu dopoldne.

Po navedbah virov bo problem Hrvaške in Slovenije skoraj zagotovo na dnevnem redu zasedanja zunanjih ministrov EU v ponedeljek v Luksemburgu. To sicer kaže na to, da bistvenega preboja danes ni bilo in da bo pogajalska konferenca, načrtovana za petek, najverjetneje preložena. Vprašanje pa ostaja, na kdaj.