Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Referendum o džamiji

Deli na:

Ljubljanski svetnik Mihael Jarc je v šestih dneh zbral potrebnih 100 podpisov za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o odloku o gradnji džamije. Pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma bo vložil prihodnji teden. Na potezi je zdaj župan Zoran Janković, ki je zagotovil, da bodo izpeljali postopke v skladu z zakonodajo.

Ljubljanski svetnik Mihael Jarc je v šestih dneh zbral potrebnih 100 podpisov za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o odloku o gradnji džamije. Pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma bo vložil prihodnji teden. Na potezi je zdaj župan Zoran Janković, ki je zagotovil, da bodo izpeljali postopke v skladu z zakonodajo.

Referendumsko vprašanje se glasi: "Ali ste za to, da se v predlogu odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za dele območij urejanja BO 1/1 Lesnina, ŠT 1/1 območje ŽG in ŠO 1/1 Kurilnica (za islamski versko-kulturni center) v 11. členu črta besede "in en minaret", v 13. členu v točki 3. pa se črta tretja alineja, ki glasi "višina minareta je lahko največ 40 metrov". Kot je za STA pojasnil Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo), bodo referendumsko vprašanje verjetno razširili še na dele 9. člena odloka, ki opredeljujejo namembnost objekta oz. objektov in arhitekturo.

Kot pobudnik mora Jarc v 15 dneh od sprejema odloka (24. novembra) vložiti pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma. Napovedal je, da bo pobudo volivcem skupaj z zahtevo za razpis referenduma o delih omenjenega odloka skupaj z zadostnim številom podpisov volivcev vložil v ponedeljek oz. torek.

Župan nato lahko pobudnika pozove k dopolnitvi, ko pa je vloga popolna, mora v osmih dneh župan določiti obrazec in rok za zbiranje podpisov. Kot je pojasnil Jarc, bodo morali za razpis referenduma zbrati podpise petih odstotkov volilnih upravičencev v MOL, kar je po njegovi oceni od 10.000 do 11.000.

"Najprej moramo videti, kakšno vprašanje je sploh pripravil gospod Jarc. Še vedno ne razumem, kaj on zdaj želi," je na redni novinarski konferenci dejal župan. Dodal je, da mu ni bilo jasno niti njegovo dopolnilo na seji mestnega sveta, ko je sprejel prostorski akt, ki omogoča gradnjo Islamskega versko-kulturnega centra ob Parmovi v Ljubljani.

Janković je ponovil, da je na seji samo pet svetnikov glasovalo proti odloku, in sicer Jarc, Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), Peter Sušnik, Boštjan Cizelj in Roman Kolar (vsi SDS), ostali opozicijski svetniki iz vrst SDS in NSi pa so se vzdržali.

Po županovih zagotovilih bodo v mestni upravi izpeljali postopke v skladu z zakonodajo. Ob tem je izrazil dvom, da lahko referendum o gradnji džamije sploh izpeljejo, saj je ustavno sodišče enkrat že razsodilo, da o tem ni mogoče odločati na referendumu. Janković je prepričan, da bo ustavno sodišče tovrstno pobudo, če bo treba, še enkrat zavrnilo.

"Če pa govorimo o posameznih elementih džamije, se mi zdi, da so vsa vprašanja prezgodaj, kajti na podlagi sprejetega odloka bo razpisan javni natečaj za izbor arhitekturne rešitve," je pojasnil župan. V odloku sicer piše, da je minaret visok do 40 metrov, ampak njegova višina še ni določena, lahko bo tudi nižji, je še dejal.

Dokončna odločitev o tem, kako bo Mestna občina Ljubljana (MOL) postopala v tem primeru, po županovih besedah še ni sprejeta, saj se bo na podlagi vložene pobude posvetoval s strokovni službami mestne uprave in se odločil o nadaljnjih ukrepih.

Glede napovedi SDS, ki je napovedala zahtevo za posvetovalni referendum o izvedbenem prostorskem načrtu MOL, pa je župan na današnji redni novinarski konferenci zagotovil, da posvetovalnega referenduma zagotovo ne bo razpisal, saj so imeli tako meščani, kot četrtne skupnosti možnost dajanja pripomb in sooblikovanja akta. Ob tem je ocenil, da v SDS zahtevajo nekaj, kar ni v skladu z zakonskimi določili, saj postopek priprave strateškega in izvedbenega prostorskega načrta MOL teče v skladu z zakonodajo.