mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razvpita lakirnica Magne Steyer lahko postane velika polomija Cerarjeve vlade

Deli na:
Razvpita lakirnica Magne Steyer lahko postane velika polomija Cerarjeve vlade

Foto: Bobo

Vsa zemljišča, kjer naj bi v občini Hoče - Slivnica stala lakirnica avstrijske korporacije Magna Steyr, še niso odkupljena.

»Potekajo pogajanja in pridobivanja zemljišč.Zazdaj brez zapletov,« so za Reporter povedali na občini. Optimistično napovedujejo, da se bo prva faza gradnje tovarne (na približno 92 hektarjih) začela, kot je bilo načrtovano – v začetku letošnjega poletja.

A kljub temu se zapleta. Po naših informacijah z vsemi lastniki zemljišč očitno ne bodo našli sporazumne rešitve. Na občini zato poudarjajo, da »lahko brez kooperativnosti vseh sedanjih lastnikov, občina in celotna država izgubi priložnost za investicijo, ki ne bo prinesla samo novih delovnih mest, temveč bo imela številne druge pozitivne učinke«.

Po njihovem je zato vprašljiva tudi investicija: če »se lastništva zemljišč ne uredijo pravočasno in se posledično ne uredijo za pridobitev dovoljenja za gradnjo, obstaja verjetnost, da bo investitor Magna Steyer odšel na drugo lokacijo«. Mehanizma razlastitve, ki jo omogoča zakon o strateškem razvojnem območju državnega pomena v občini Hoče - Slivnica, naj za zdaj še ne bi uporabili.

A pravniki opozarjajo, da zakon, ki je investicijo povzdignil na raven »javnega interesa« in »strateške investicije«, postaja vse bolj vprašljiv, saj investitor in država očitno ne bosta zadostili njegovim zahtevam.

Na območju mora biti ustvarjeno najmanj tisoč delovnih mest (v lakirnici naj bi bilo po novem samo 400 zaposlenih) in investitor mora biti finančno sposoben za izvedbo financiranja projekta (zakaj bo Magni Steyr potem država dala 18,61 milijona evrov finančne spodbude?).

Vlada na to odgovarja, da bo na območju celotne proizvodne cone, za katero je občini dala 3,6 milijona evrov, več kot tisoč delovnih mest, vložek pa si bo povrnila s pobranimi davki in prispevki.