nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razsulo župana Fištravca: menja direktorje, se krega s sindikatom in izgublja podpornike

Deli na:
Razsulo župana Fištravca: menja direktorje, se krega s sindikatom in izgublja podpornike

Foto: Bobo

Mariborski župan Andrej Fištravec je v odzivu na četrtkova opozorila sindikata delavcev mestne uprave mariborske občine, da so razmere zaradi nenehnih menjav direktorjev v mestni upravi kritične in skrajno resne, odvrnil, da naj se sindikat raje ukvarja s sindikalnim delom. Medtem naj bi ga že naslednji teden zapustil še zadnji podžupan.

"Gre za problem enega od sindikatov, saj jih imamo več in ta je zelo politično usmerjen. Mislim, da to ni funkcija sindikatov in s tem škodi predvsem interesom zaposlenih," je bil v tej zvezi jasen Fištravec.

Nekoliko manj jasen je bil mariborski župan pri pojasnilih, zakaj je ta teden še petič v tem mandatu zamenjal direktorja mestne uprave. Po vsega nekaj mesecih je namreč že drugič odstavil Damijana Laha in ga nadomestil z enim od svojih dosedanjih zunanjih sodelavcev Simonom Štrancarjem.

Kot je, potem ko je o tem dva dni molčal, povedal ob robu postavitve klopotca na Lentu, je pri tako kompleksnih zadevah vselej več razlogov, ki pa na neki točki lahko dosežejo višek ali pa ne. Ključno je po njegovem, da na občini ne more biti več glav, kar da je v zadnjem času njihova velika težava.

"Želim, da obstaja ena glava in se ve, kdo daje usmeritve ter kaj je treba delati," je dodal Fištravec. Na dejstvo, da je bil še dva meseca nazaj tudi Lah del te ene glave, pa je odvrnil, da o vseh podrobnostih javno ne gre govoriti, saj to navznoter povzroči neučinkovitost.

Sicer pa Fištravca potem, ko je nedavno razpustil koalicijo in razrešil podžupanjo Melito Petelin, kar je verjetno tudi eden od razlogov za razhod z Lahom, sicer družinskim prijateljem slednje, zapušča še zadnji podžupan. V mestnem odboru NSi so namreč potrdili, da je Zdravko Luketič župana že obvestil, da bo s svojega položaja odstopil v ponedeljek.

Luketič se je popoldne odzval z izjavo za javnost in zapisal, da odstopa z 29. septembrom. Kot je navedel, se je tako odločil zato, ker je župan razpustil koalicijo in tako ni več večine, ki bi zagotavljala uresničevanje zavez zapisanih v koalicijski pogodbi pa tudi novih programskih ciljev, ki bi uživali zadostno podporo v mestnem svetu za njihovo uresničitev do ponovnih volitev.

Odzval se je tudi Fištravec in zapisal, da je Luketič s tem, da bo funkcijo podžupana opravlja do konca septembra, pokazal svojo odgovornost do podžupanskega mesta, ki ga zaseda. "Takrat bo namreč že okvirno znan obris programskega delovanja županstva z mestnim svetom," je zapisal. Dodal je prepričanje, da se bo njuno "odlično sodelovanje nadaljevalo v dobro mesta in sicer v obliki, ki bo najbolj koristila mestu".