Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razprava ali linč

Deli na:

Majda Potrata (SD) je v predstavitvi stališč poslanskih skupin v razpravi o problematiki podfinanciranosti Radiotelevizije (RTV) Slovenije v DZ poudarila, da se njeni stranki zdi smiselno razpravljati o prisotnosti kulture na javni RTV. Aleksander Zorn (SDS) pa je prepričan, da se za pozivom za več kulture skriva obračun z vodstvom RTVS.

Majda Potrata (SD) je v predstavitvi stališč poslanskih skupin v razpravi o problematiki podfinanciranosti Radiotelevizije (RTV) Slovenije v DZ poudarila, da se njeni stranki zdi smiselno razpravljati o prisotnosti kulture na javni RTV. Aleksander Zorn (SDS) pa je prepričan, da se za pozivom za več kulture skriva obračun z vodstvom RTVS.

Po besedah Potrate je gledanost kulturnih oddaj v zadnjih letih padla tudi za 80 odstotkov. Kot meni, je razlog tudi v spremembi terminov teh oddaj. Ob tem je omenila pismo 13 članov programskega sveta, ki so opozarjali na komercializacijo javne radiotelevizije.

Poslanka SD je povedala, da je nadzorni svet RTVS dovolil uporabo 1,5 milijona evrov, namenjenih za razvoj, za nanizanko Strasti. Vprašala se je tudi, kaj se dogaja z zaposlenimi na RTV. "Nismo dobili natančnega odgovora, kakšna je stopnja zadovoljstva zaposlenih s plačami," je poudarila.

Zorn se je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS najprej vprašal, kaj se skriva za pozivom, da mora biti na RTV več kulturnih vsebin. "Dvesto let se v Sloveniji poziva, naj bo več kulture. To je kot dobro jutro, je kot nič," je zatrdil. Ob tem je poudaril, da je poročilo nadzornega sveta pokazalo, da je RTV poslovala transparentno in pozitivno.

Poslanec SDS je tudi protestiral, da se odbor za kulturo zlorablja za obračun z vodstvom RTVS, "ki ministrstvu ni pogodu". "Naj bo čistka čista. Naj se jih zmeče s položajev, pri tem pa naj se ne zlorablja odbora za kulturo," je opozoril. Ob tem je zatrdil, da je to "linč televizijskega vodstva znotraj DZ".

Ljubo Germič (LDS) je v predstavitvi stališča svoje poslanske skupine poudaril, da je nekajletno neusklajevanje RTV prispevka povzročilo podhranjenost javne radiotelevizije, kar je vplivalo tudi na kulturni program. Po njegovih besedah je Janševa koalicija sedanji zakon o RTV propagirala z gesli za boljši program in nižji prispevek.

"To se ni zgodilo, nerealne obljube so terjale svoj davek," je dejal in zatrdil, da se je vodstvo RTV na to podfinanciranost odzvala s komercializacijo. Kot je dodal, revizijska ocena v revizijskem poročilu o poslovanju RTV ne daje nobenih zagotovil. Zato, pravi Germič, v LDS predlagajo, da revizijo RTV opravi računsko sodišče.

V programu narodnostnih manjšin v letu 2008 je bilo veliko narejeno, tako količinsko kot kvalitetno, je dejal Laszlo Göncz v predstavitvi stališča poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti. Tudi v sklopu kulturnih oddaj, je povedal in dodal, da so še težave glede teh programov.

Med drugim je omenil dodatek za dvojezičnost, ki je bil zakonsko uveden lani, v praksi pa se ne izplačuje, ker ni finančnih sredstev. Göncz je tudi podprl predlog, naj računsko sodišče opravi revizijo RTV.

Po predstavitvi stališča LDS je poslanec SDS Jožef Jerovšek očital predsedniku DZ Pavlu Gantarju (Zares) kršenje poslovnika, ker je, tako Jerovšek, Germiču pustil, da je v predstavitvi polemiziral s poslancem SDS Brankom Grimsom. Predlagal je Gantarju, naj prepusti vodenje seje podpredsedniku DZ, "če ne zmorete moči, ker je ministrica za kulturo iz vaše stranke".

Gantar je odgovoril, da Jerovšek "eklatantno krši poslovnik" in da njegovega predloga ne more dati na glasovanje.