900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razpišite referendum! Kovačič v DZ dostavil 48.000 podpisov

Deli na:
Razpišite referendum! Kovačič v DZ dostavil 48.000 podpisov

Foto: Bobo

Vili Kovačič je v DZ vložil več kot 48.000 podpisov za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru.

Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo je v DZ danes vložila več kot 48.000 podpisov, s katerimi zahtevajo razpis referenduma o zakonu o drugem tiru. Prizadevajo si, da bi bil referendum razpisan na isti dan kot predsedniške volitve, je ob vložitvi podpisov v izjavi novinarjem pred DZ ponovil vodja civilne iniciative Vili Kovačič.

Po njegovih ocenah je današnji dan prelomnica za demokracijo. Kovačič je bil kritičen tudi do obstoječe referendumske ureditve oz. pogojev za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma ter napovedal, da je to zadnji referendum, ki se ga razpisuje po obstoječih postopkih. Ljudem se po njegovem mnenju zdaj preprečuje, da bi prišli do veljave.

Pojasnil je še, da so v DZ danes prinesli nekaj več kot 48.000 podpisov in po njegovih besedah morajo na referendumu doseči tudi potreben kvorum za uspeh referenduma oz. padec zakona.

Prizadevali si bodo za to, da bo referendum razpisan na isti dan kot volitve za predsednika republike. Če to ločijo, je po njegovem mnenju katastrofa. Tisti, ki se istemu datumu upirajo, so po Kovačičevih ocenah antidemokrati, saj v demokraciji velja načelo, naj čim več ljudi odloča o čim več stvareh.

Podobno si prizadevajo tudi v največji opozicijski stranki SDS, ki je pri zbiranju podpisov aktivno sodelovala. Kot je ob vložitvi podpisov poudaril poslanec Ljubo Žnidar, je njihov predlog, da datum referenduma sovpada z datumom predsedniških volitev, "kajti s tem se popolnoma izognemo stroškom".

V SDS jim je po Žnidarjevih besedah sicer jasno, da se bo DZ temu izognil in stroške referenduma naložil državljanom. Po besedah poslanca SDS sta pri projektu sporna predvsem zakon o izgradnji drugega tira in cena projekta. "Trasa, izbor tehnologije je stvar stroke, ne pa da se s tehničnimi stvarmi ukvarjata DZ in državljani. To je neprimerno in to je prvi tak primer v državi," je poudaril.


Mnenje SDS po besedah poslanca Zvonka Laha delijo tudi v NSi, kjer so po poslančevi oceni tudi dobro prispevali k zbranim podpisom. Kot je pojasnil Lah, stranka sicer ni imela svoje stojnice, so pa obrazce razdelili članom in jih pozvali k oddaji podpisa.

"Mislim, da je bil z naše strani dober prispevek, v DZ in na televiziji pa smo bili enotni. Enako razmišljamo kot v največji opozicijski strani in bomo z njimi še naprej," je dejal Lah.

Ocenjuje sicer, da bo referendum o zakonu o drugem tiru ogledalo dela te vlade. "Nič novega ni naredila, z 20 let starim projektom gre naprej. Tega ne delajo nikjer," je bil kritičen.

Po vložitvi podpisov mora državni zbor sedaj referendum razpisati v sedmih dneh, potem ko bo ministrstvo za notranje zadeve preverilo ustreznost podpisov pod zahtevo. Rok za izvedbo referenduma je običajno med 30 in 45 dnevi po vložitvi zahteve, možno pa ga je razpisati tudi v roku do enega leta, če je predlog na ustrezen način utemeljen.

Predsednik DZ Milan Brglez je že napovedal, da bo referendum predvidoma razpisan v septembru, nikakor pa ne hkrati s predsedniškimi volitvami.

Za zavrnitev zakona na referendumu mora več volivcev glasovati proti zakonu, poleg tega mora po ustavni ureditvi proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev. Takšna ureditev je v veljavi od sprememb ustave leta 2013 in zagotavlja strožje pogoje za zavrnitev zakona.

Referendum o drugem tiru bo tretji referendum doslej, izpeljan po teh pravilih. Junija 2014 pobudnikom referenduma zaradi prenizke udeležbe ni uspelo zavrniti novele zakona o arhivih. So pa volivci na referendumu decembra 2015 zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi.